Ingezonden persbericht


Kossmann.dejong ontwerpt museale inrichting voor Laurenskerk in Rotterdam

Amsterdam, 2 september 2010
Kossmann.dejong heeft voor de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam de museale tentoonstelling: Laurenskerk, een monument vol verhalen ontworpen en ingericht. De voor Kossmann.dejong kenmerkende manier van werken zorgt ervoor dat de veelbewogen geschiedenis van de Laurenskerk en Rotterdam voor een groot publiek tot leven wordt gebracht. Nog niet eerder kreeg een Nederlandse kerk een permanente museale inrichting als deze. De tentoonstelling wordt vrijdag 10 september om 14.30 uur geopend door ZKH de Prins van Oranje. Kerk vol verhalen: een nieuwe laag van betekenis
Het ontwerp voor de tentoonstelling in de Laurenskerk is gebaseerd op verhalen die in het gebouw besloten liggen. Er wordt geput uit een geschiedenis van ruim vijf eeuwen, van het begin van de stad en door verschillende eeuwen kijkend naar de toekomst. Het is geen tentoonstelling in de traditionele zin van het woord omdat er geen collectie is om ten toon te stellen. Er zijn verhalen en aanleidingen die verbeeld en getoond worden. Het is een eigentijdse multimediale presentatie geworden die recht doet aan het gebouw en die verheldering en verdieping biedt aan de Rotterdamse gemeenschap en aan de stadstoerist.

Elke kapel zijn eigen thema
In de kapellen van de kerk zijn thema´s verbeeld, die allemaal met de Laurenskerk en Rotterdam te maken hebben. Zo heeft elke kapel zijn eigen thema gekregen, en zijn vorm en inhoud altijd specifiek voor het onderwerp. Elke kapel is telkens weer anders. Een tentoonstelling die de muren laat spreken over heden en verleden, over leven en dood, over het bombardement en de wederopbouw en over de stilte van de stad. "Met de inrichting is een nieuwe laag aan de sobere wederopbouwarchitectuur van de kerk toegevoegd. Het is geen tentoonstelling in de ruimte geworden maar de ruimte werd de tentoonstelling " zegt Herman Kossmann, een van de twee partners van Kossmann.dejong.

Stof tot nadenken
De vormgeving van de tentoonstelling roept vragen op en nodigt uit tot verdieping. Een speciaal ontwikkeld audioboek, dat elke bezoeker krijgt bij aanvang van de tentoonstelling, geeft uitleg en verdieping door verschillende mensen aan het woord te laten. De kapellen nodigen uit tot vragen, het audioboek geeft inspirerende antwoorden met suggesties en verhalen.

Opening
Op vrijdag 10 september opent ZKH de Prins van Oranje tijdens een besloten bijeenkomst voor VIPS en media de tentoonstelling Laurenskerk, een monument vol verhalen. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Graag vernemen wij van u of u bij de bijeenkomst aanwezig kunt zijn. In verband met de aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid is een accreditatie verplicht.

Programma
Datum: 10 september 2010
Locatie: De Grote of Sint-Laurenskerk, Rotterdam
Persbriefing: 14.15 uur (voor visuele media)
Start programma: 15.00 uur
Start receptie: 16.00 uur


---

Noot voor redactie (

Ingezonden persbericht