Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 06-09-2010

Televisie
IK VERTREK
Uitzending vrijdag 10 september (nieuwe uitzenddag) Nederland 1 - 20.30 uur

DROMEN OMZETTEN IN DADEN IN NIEUW SEIZOEN IK VERTREK

Tussen dromen en doen, zit een wereld van verschil. 38 Procent van de bevolking dacht het afgelopen jaar serieus na over emigreren, slechts één procent voegde de daad bij het woord. In de nieuwe serie IK VERTREK, die vanaf vrijdag 10 september tweewekelijks te zien is bij de TROS, zijn 16 dappere avonturiers te volgen die de stap wél durfden te zetten. Allemaal vertrokken ze met een bepaalde verwachting, op zoek naar het geluk dat ze in Nederland niet konden vinden. De uitkomst van de zoektocht van de verschillende emigranten ligt mijlenver uiteen. De één leeft zijn droom, de ander keert, een ervaring rijker en een illusie armer, weer terug naar Nederland.

In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen volgen we de familie De Best. Voor hen is het Noord-Hollandse dorpje Winkel het centrum van de wereld. Ze kennen er iedereen, steken hun ziel en zaligheid in het verenigingsleven, beleven hun jaarlijks hoogtepunt met de bloemencorso en willen er eigenlijk nooit meer weg. Toch besluiten Hans (49) en José (46) dit alles te verlaten en gezamenlijk met hun kinderen Kelly (19), Amber (17), Marvin (9) en Yvanka (8) naar het Franse gehuchtje Gannat te vertrekken. Vanuit daar willen ze hun grote droom, het runnen van een eigen camping, verwezenlijken. Na een emotioneel afscheid vertrekt het stel en kan de zoektocht naar een geschikt stuk grond beginnen. Als de familie hun oog laat vallen op een prachtige oude watermolen zijn ze op slag verliefd. Er is alleen één klein probleem: met een vraagprijs van 300.000 euro ligt de molen ver boven budget. De Engelse eigenaar blijkt op zijn zachtst gezegd excentriek en wil zijn prijs met geen cent verlag en. Ook de Hollanders houden voet bij stuk. Ondertussen verstrijkt de tijd, raakt het geld op en blijkt Gannat bij lange na niet zo bruisend als het oude vertrouwde Winkel. Een lange strijd volgt en het is de vraag wie die gaat winnen...

Hoewel al het bovenstaande niet hoopgevend klinkt, komt het uiteindelijk vaak toch nog goed. Van de bijna 100 stellen die sinds de start van IK VERTREK in 2005 zijn gevolgd, is het aantal re-migranten op twee handen te tellen. De redenen voor de terugkeer naar het vaderland lopen uiteen. Soms bleek de camping of bed and breakfast toch niet zo succesvol als gehoopt, maar in andere gevallen speelde heimwee naar de familie, de HEMA, of een broodje hagelslag toch een rol.

Voor meer informatie: www.ikvertrek.nl


Noot voor redacties