Gemeente Nijmegen

persbericht

Embargo tot vrijdag 10 september 16.00 uur

Koninklijke Onderscheiding voor Parkinsonverpleegkundige A.J.G. Tinselboer (61)

Vrijdag 10 september ontvangt Lidy Tinselboer uit handen van loco-burgemeester Hannie Kunst de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de onderscheiding vanwege haar verdiensten voor Parkinsonverpleegkundigen en Parkinsonpatiënten.

Tinselboer is in 1971 in dienst getreden van het UMC Radboud. Sinds 1996 is zij Parkinsonverpleegkundige. Zij is één van de pioniers die het vak Parkinsonverpleegkundige vorm en inhoud heeft gegeven. Dankzij haar inzet staan er inmiddels in Nederland zo'n 140 Parkinsonverpleegkundigen geregistreerd en hun aantal groeit nog steeds.

Voor Parkinsonverpleegkundigen heeft zij een basis- en vervolgcursus ontwikkeld en ze is zelf ook cursusleider.

Lidy Tinselboer is verder de initiator en motor achter het project 'Richtlijn verpleging en verzorging van mensen met de ziekte van Parkinson (2003)'. Deze richtlijn is nog steeds actueel en is ook op internationaal niveau een voorbeeld van zorginnovatie. Ook is zij mede-auteur van verschillende boeken en artikelen over mensen met de ziekte van Parkinson. Daarnaast is Tinselboer mede-oprichter van veel (landelijke) overlegvormen, werkgroepen en nationale en internationale netwerken (zoals bijvoorbeeld de European Association for Neurosciences Nurses). Zij is lid van de adviesgroep Parkinson Advies Zorg van de Parkinson Patiënten Vereniging.

Sinds 1992 is zij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Neuroverpleegkundigen en Verzorgenden. Zij heeft deze vereniging met twintig leden in vijf jaar tijd omgevormd tot een actieve beroepsvereniging met 500 leden.

In 1999 heeft zij de Landelijke Werkgroep Parkinsonverpleegkundigen (140 leden) opgericht en is daar de voorzitter van.

Mevrouw Tinselboer gaat met pensioen. Ter ere van haar wordt het afscheidssymposium

'De Parkinsonverpleegkundige van de 21e eeuw' gehouden. Tijdens dit symposium ontvangt zij uit handen van loco-burgemeester Hannie Kunst de Koninklijke Onderscheiding. De uitreiking is om 16.00 uur, in het UMC St. Radboud, Auditorium, Geert Groteplein 15.