Gemeente Beverwijk


Wijk aan Zee verdient predicaat 'Schoon strand'

De gemeente Beverwijk is gisteren (9 september 2010) door de Stichting Nederland Schoon bekroond voor haar schone strand. Na jaren onder aan de lijst te hebben gestaan is het de gemeente Beverwijk nu gelukt 3 sterren te verdienen. Dit betekent dat de stichting het Wijk aan Zeese strand het predicaat 'Schoon strand' toekent.

De gemeente heeft vorig jaar een overeenkomst gesloten met de Vereniging van Strandexploitanten waarin afspraken staan over het schoonmaken van het strand. De strandexploitanten zijn sindsdien verantwoordelijk voor het schoonmaken van het strand in de zomer. De eer van de 3-sterren komt hen dan ook toe. Wethouder Frank Frowijn overhandigt de plaquette dan ook tijdens het eerstkomende strandoverleg aan de Vereniging van Strandexploitanten en hoopt volgend jaar op een vierde ster.

Winnaars
Op zonnige hoogtijdagen zijn er alleen al in Noord- en Zuid-Nederland zo'n 2,5 miljoen Nederlanders aan de kust te vinden. Die mensen willen allemaal genieten van een veilig en schoon strand. Al acht jaar brengt Stichting Nederland Schoon de schoonste kuststranden in kaart met de verkiezing van het Schoonste Strand van Nederland, waarbij elk door de ANWB-inspecteurs bijna 100 badplaatsen worden beoordeeld. Voor 2010 mag Noord-Beveland zich het schoonste strand van Nederland noemen. Behalve winnaar Noord-Beveland kregen nog 17 Nederlandse kustplaatsen het predikaat 'zeer schoon strand'. Zij kregen van Stichting Nederland Schoon een viersterren-plaquette uitgereikt. Daarnaast was er voor 6 gemeenten met 'schone stranden' een driesterren-plaquette. 4 gemeenten kregen geen sterren. Met een gemiddeld cijfer van 4,56 (de maximale score is 5) was de score hoger dan ooit.

Steeds schoner
De Nederlandse stranden zijn sinds de eerste verkiezing in 2003 steeds schoner geworden. De gemiddelde score van de stranden is gestegen van 3,8 (periode 2003-2005) naar 4,56 (2010), op een schaal van 1 tot 5.

Meer informatie: www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl.

Beverwijk, 10 september 2010