Gemeente Tilburg

Programmabegroting 2011: Forse bezuinigingen
gemeente Tilburg

"College en gemeenteraad moeten zwaarwegende keuzes maken en prioriteiten stellen" De komende jaren staat de gemeente Tilburg voor een ingrijpende financiële opgave. Naast het op orde brengen van de eigen financiële huishouding staan vanuit Rijk en provincie flinke bezuinigingen op stapel met grote consequenties voor gemeenten en burgers. Het college van B&W en de Tilburgse gemeenteraad moeten zwaarwegende keuzes maken om de financiële situatie het hoofd te bieden. Wethouder Erik de Ridder (Financiën): "Er is zeer zwaar weer op komst. En het einde is nog niet in zicht, want ook de komende jaren staan er flinke bezuinigingen gepland. Gegeven de omvangrijkheid van de taakstellingen vanuit Rijk en provincie en de reeds in deze begroting opgenomen bezuinigingsvoorstellen zal deze tweede bezuinigingsronde complexer zijn en politiek noodzaken tot scherpe keuzes en prioriteiten." Nieuw kabinet
In 2011 wordt ruim ¤10 miljoen bezuinigd en verhoging van de gemeentelijke inkomsten (bijvoorbeeld OZB) en vrijval van reserves en dergelijke levert ruim ¤ 8 miljoen op. Deze bedragen lopen in 2014 op tot ¤ 16,5 miljoen aan structurele bezuinigingen, ¤ 2,5 miljoen aan inkomstenverhogingen en ¤ 2 mln. aan extra middelen vanuit reserves. Gezien de landelijke en provinciale ontwikkelingen blijft het niet bij deze bezuinigingsslag. De verwachting is dat het nieuwe kabinet een forse bezuiniging doorvoert op het gemeentefonds. De omvang en fasering is nog niet bekend. Een korting van minimaal ¤ 21 miljoen voor Tilburg is zeer aannemelijk, maar dit bedrag kan nog verder oplopen. Verder is er vanaf 2011 een structureel tekort van ¤ 8,2 miljoen op de gemeentebegroting door de korting van het Rijk op de Wwb ( Wet werk en bijstand) die bij de aankomende actualisering van deze programmabegroting in ieder geval zal worden verwerkt. De tweede noodzakelijke bezuinigingsronde zal worden verwerkt in de begrotingsvoorbereiding 2012.
Bezuinigingen, verhogen gemeentelijke inkomsten en nieuw beleid Veel van de bezuinigingsmaatregelen, ambities en voorstellen tot nieuw beleid staan al beschreven in het Coalitieakkoord 2010-2014. In de Programmabegroting 2011 worden de maatregelen en voorstellen binnen de thema's sociale stijging, vestigingsklimaat, leefbaarheid en bestuur voor een groot deel geëffectueerd.
- Voor de programma's gemeentelijke bedrijfsvoering (¤1,9 miljoen) en zorg en welzijn (¤1,7 miljoen) staan in 2011 de meest verregaande bezuinigingsvoorstellen gepland.
- In 2011 stijgen de woonlasten met 1,6%. Tilburg behoort hiermee naar verwachting nog steeds tot de goedkoopste van de grote gemeenten in ons land.
- Voorstellen nieuw beleid in 2011 zijn onder andere: verduurzaming particuliere woningen (¤ 2 miljoen), verdubbeling burgemeester Bechtweg (¤9,1 miljoen) en huurverlaging Willem II (¤ 400.000).

Ambities
"Ondanks de zware bezuinigingsoperatie hebben we als college 26 ambities beschreven die we willen realiseren," aldus wethouder De Ridder. "Dat wordt geen gemakkelijke opgave, maar we gaan er voor. De raad en de Tilburgers mogen ons steeds op de voortgang aanspreken en wij zullen onze vorderingen communiceren." Verkort overzicht ambities per thema:
Sociale stijging

- Eind 2013 een sluitende aanpak waardoor alle jongeren aan het werk kunnen of onderwijs volgen.

- Groei met 5.000 extra arbeidsplaatsen in deze collegeperiode Vestigingsklimaat

- In 2014 zijn de tangenten gereed en is gestart met verbreding van de Bredaseweg
- Eind 2013 moet Tilburg bekend staat staan als evenementenstad Leefbaarheid

- Tilburg is eind 2013 (of eerder) uit de Top 10 van onveilige steden
- Verhogen van sportdeelname onder jeugd (6-11 jaar) en jongeren (12-17 jaar) Bestuur

- Versterken regionale samenwerking (met 'social innovation' als verbindend thema)
- Terugdringen regeldruk voor burgers en ondernemers Programmabegroting 2011
De Programmabegroting 2011 heeft tot doel de hoofdlijnen van het te voeren beleid vast te leggen. De programmabegroting bevat per thema informatie over de doelstellingen, de te volgen aanpak en de belangrijkste projecten. In de toelichting per programma worden de in te zetten middelen benoemd. De raad behandelt de begroting begin november. De Programmabegroting 2011 is in te zien op www.tilburg.nl/begrotingen en jaarplannen.




Gemeente Tilburg