Ingezonden persbericht

Hoogtepunten Film by the Sea 2010 op rij

Slotfilm: The Town van Ben Affleck

Openingsfilm The American in aanwezigheid van Anton Corbijn

Jean Claude Carrière ontvangt Lifetime Achievement Award

Gabourey Sidibe (Precious) ontvangt PZC Award

11 films geselecteerd voor de Dioraphte Film & Literatuurcompetitie
Openingsfilm The Tree in aanwezigheid van Julie Bertucelli
Ook aanwezig: Simone Horrocks (After the Waterfall),
James Ivory (The City of your Final Destination),
Zeki Demirkubuz (Envy en retrospectief)

Redmond O' Hanlon aanwezig bij première Darwins verstekeling

Cursussen en workshops - Wereldpremières twee Zeeuwse films
Spijkerbroekenpremière Tamara Drewe van Stephen Frears
Meezingavond - Openluchtvoorstelling - Theater - DELTA Shorts
En meer...

()

Ga naar www.filmbythesea.nl
voor het volledige programma, de highlights en accreditatie

12th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FILM BY THE SEA
vrijdag 10 t/m zondag 19 september 2010
Vlissingen

Film by the Sea opent het festival op 10 september met de Nederlandse première van the American van Anton Corbijn. Gedurende tien dagen, tot en met zondag 19 september, worden er meer dan negentig verschillende films vertoond en kan het publiek theatervoorstellingen en talkshows bijwonen, workshops volgen en regisseurs, acteurs en schrijvers ontmoeten. Het publiek groeide van 10.000 bezoekers in 1999 naar bijna 45.000 in 2009, waarmee Film by the Sea het grootste culturele evenement van Zeeland is. Film by the Sea staat bekend om zijn unieke programma, de ongedwongen sfeer en bijzondere locatie aan zee. De films uit de competitie betreffen boekverfilmingen.

Lifetime Achievement en publiek debat Jean-Claude Carrière
Op vrijdagavond 17 september reikt Film by the Sea tijdens het Award Ceremony Dinner de Lifetime Achievement Award uit aan scenarist Jean-Claude Carrière. Hij ontvangt de Award voor zijn indrukwekkende, omvangrijke en veelzijdige bijdrage aan de cinema waaronder ook veel literaire verfilmingen zoals Die Blechtrommel (1979) en The Unbearable Lightness of Being (1988). Jean-Claude Carrière is ook acteur (binnenkort te zien in Certified Copy (2010) van Abbas Kiarostami), regisseur en schrijver van onder andere de roman Le Lézard (1957).

Tijdens Film by the Sea wordt een klein retrospectief vertoond van films waarvoor hij het scenario schreef met onder meer Belle de Jour (regie Louis Buñuel, 1967) , La Piscine (regie Jacques Deray 1969), Goya's Ghosts (Milos Forman 2006) en de director's cut van Die Blechtrommel (regie Volker Schlöndorff, 1979). Deze versie werd onlangs op het filmfestival van Cannes vertoond en is 22 minuten langer dan de originele versie. Op donderdag 16 september gaat Ronald Ockhuysen in gesprek met Jean Claude Carrière in een publiek debat.

Tevens vindt op 16 september 20.30 uur in aanwezigheid van acteurs en regisseur de Europese première plaats van The 4th Wall, de verfilming van een toneelstuk van Jean-Claude Carrière.

Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie
De Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie opent zaterdagavond 11 september met The Tree van Julie Bertuccelli die ook bij de première aanwezig zal zijn.
Naast The Tree worden de volgende films ook in competitie vertoond:
After the Waterfall - Simone Horrocks (Nieuw-Zeeland 2010)
The American - Anton Corbijn (VS, 2010)
Cell 211 - Daniel Monzón (Spanje/Frankrijk, 2009)
The City of your Final Destination - James Ivory (VS, 2009)
Coeur Animal - Séverine Cornamusaz (Zwitserland, 2009)
Envy - Zeki Demirkubuz (Turkije, 2009)
The Killer Inside Me - Michael Winterbottom (VS, 2010)
Submarino - Thomas Vinterberg (Denemarken/Zweden, 2010)
Tamara Drewe - Stephen Frears (Groot-Brittannië, 2010)
Winter's Bone - Debra Granik (VS, 2010)

De jury van de competitie bestaat uit Johanna ter Steege, Rosita Steenbeek, Franca Treur, Marjan Berk, Mark de Cloe, Kees van Kooten en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

Retrospectief Zeki Demirkubuz
Film by the Sea wijdt een retrospectief aan de Turkse filmmaker Zeki Demirkubuz (Turkije, 1964). Na de militaire coup zat hij in Turkije drie jaar vast vanwege zijn lidmaatschap van een politieke organisatie. In de gevangenis ontstond bij hem een gepassioneerde interesse voor literatuur. Na zijn vrijlating werkte hij als verkoper, maakte hij zijn school af en ging naar de universiteit van Istanbul. Hij begon zijn filmcarrière in 1986 als assistent-regisseur van Zeki Ökten en verrichtte in de jaren daarna voor veel verschillende regisseurs hetzelfde werk.
In 1994 debuteerde hij met zijn eerste eigen speelfilm Block-C. Sinds die tijd werkt hij als onafhankelijk filmmaker en auteur.
Tijdens Film by the Sea worden vijf films (Envy (2009), Destiny (2006), The waiting room (2004), Fate (2001), Innocence (1997)) van Demirkubuz vertoond, waarvan Envy meedingt naar de Film- en Literatuur Award. Zeki Demirkubuz is aanwezig van 16 t/m 19 september.

The City of your Final Destination in aanwezigheid James Ivory
The City of your Final Destination komt uit in de Film- en Literatuurcompetitie van Film by the Sea. De film vertelt het verhaal van Student Omar Razaghi. Deze wordt in staat gesteld een biografie te schrijven over de Latijns-Amerikaanse schrijver Jules Gund, maar dan moet hij wel diens familie zien te overtuigen.
Regisseur James Ivory is van 16 t/m 19 september gast van het festival en woont de Nederlandse première van zijn film op donderdag 16 september om 18.45 uur bij.
Distributeur: Hyde Park International (Aska Yamaguchi (+1)818-7836060)

After the Waterfall in aanwezigheid van Simone Horrocks
After the Waterfall (naar The Parrafin Child van Stephen Blanchard) komt uit in de Film- en Literatuurcompetitie van Film by the Sea. De film vertelt het verhaal van John die drie jaar na de verdwijning van zijn vier jaar oude dochtertje nog steeds diep in rouw is. Gescheiden van zijn vrouw Ana lijkt hij voor altijd opgesloten te zitten in een leven van pijn en woede.
Regisseuse en scenarioschrijfster Simone Horrocks is van 13 t/m 18 september aanwezig op het festival en woont de Europese première van haar film op woensdag 15 september om 21.00 uur bij.
Sales Agent: NZ Film (Jasmin McSweeney, Jasmin@nzfilm.co.nz )

Darwins verstekeling in aanwezigheid van Redmond O' Hanlon
Avonturier, schrijver, wereldreiziger en wetenschapper Redmond O' Hanlon doet Film by the Sea aan vanwege de première van Darwins verstekeling van Hans Fels. Na een wereldreis van bijna een jaar in het kader van VPRO's Beagle, in het kielzog van Darwin, wordt met deze film de kroon op het Beagle project gezet. Een film, gedistilleerd uit de televisieserie en aangevuld met niet eerder vertoonde beelden.
Voorstelling maandag 13 september 19.00 uur.

Slotfilm: The Town van Ben Affleck
Het festival sluit zaterdagavond 18 september om 20.30 uur af met de vertoning van The Town van Ben Affleck.

Elk jaar worden in Boston meer dan 300 bankovervallen gepleegd. En de meeste daders wonen in Charlestown, een buurt met een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer.
Een van hen is Doug MacCray (Ben Affleck), maar hij is niet uit hetzelfde hout gesneden als zijn collega's. Doug heeft wel kans op succes gehad, een kans om niet in de criminele voetsporen van zijn vader te treden. Toch werd hij lid van een bende meedogenloze bankovervallers, die er trots op is dat ze alles kunnen stelen wat ze willen en er zonder kleerscheuren vanaf komen. De enige familie die Doug heeft, zijn zijn criminele vrienden, waaronder Jem (Jeremy Renner), die ondanks zijn gevaarlijke en snel ontvlambare karakter als een broer voor Doug is.

Alles verandert echter tijdens een klus van de bende, wanneer Jem voor korte tijd een gijzelaar neemt: bankmanager Claire Keesey (Rebecca Hall). Wanneer ze ontdekken dat ze in Charlestown woont, wordt Jem nerveus en wil hij erachter komen wat ze heeft gezien. Doug weet waartoe Jem in staat is en onderneemt actie. Hij zorgt ervoor dat hij Claire ontmoet, die er geen idee van heeft dat hun ontmoeting niet toevallig is en dat deze charmante vreemdeling een van de mannen is die haar enkele dagen eerder hebben geterroriseerd.

Terwijl hun relatie een gepassioneerde romance wordt, wil Doug een nieuw leven in een andere stad opbouwen. Maar met de FBI op zijn hielen en Jem die aan zijn loyaliteit twijfelt, realiseert Doug dat het niet eenvoudig zal zijn om dit voor elkaar te krijgen en, wat nog erger is, dat het Claire in levensgevaar brengt.
Oscar®-winnaar Ben Affleck ('Good Will Hunting', 'Gone Baby Gone') regisseerde en speelde in 'The Town', een misdaad-thriller over overvallers en politie, vriendschap en verraad, liefde en hoop, en ontsnappen aan een verleden dat geen toekomst heeft.

The Town draait vanaf 28 oktober in de Nederlandse bioscopen. www.thetown.nl

DELTA Shorts | DELTA Young Talent Award | Shooting Star Award
DELTA Shorts is een landelijke competitie voor filmmakers van 14 t/m 35 jaar. Zij dingen mee naar o.a. de DELTA Young Talent Award, the Shooting Star Award en andere fantastische prijzen. Film by the Sea maakte uit de vele inzendingen een shortlist van 17 films en twee vakjury's bepalen de winnaars van de competities. Hugo Metsers, Monic Hendrickx, Thomas Acda, Matthijs van de Sande Bakhuizen en Pieter Verhoeff bepalen wie de DELTA Short Young Talent Award wint.

Een jury bestaande uit Hans Pos, Dave Schram en Maria Peters kent de Shooting Star Award toe. Aan beide Awards is een geldbedrag van ¤ 1000,- verbonden.

Spijkerbroekenpremière Tamara Drewe van Stephen Frears
Zaterdag 11 september vindt met de vertoning van Tamara Drewe van Stephen Frears de spijkerbroekenpremière plaats, een feestelijke première zonder smoking of cocktailjurk, maar het onmiskenbare rode lopergevoel zal niet ontbreken.

Met haar eindeloos lange benen, gecorrigeerde neus, haar werk als journaliste, haar verlangen om beroemd te worden en haar talent om harten te breken, is de sexy Tamara Drewe een vrouw van haar tijd. De terugkeer naar het vredige plattelandsdorpje waar haar moeder woonde, zorgt voor een schok.

Distributie: Cinéart (Noor Pelser/Janneke de Jong, telefoonnummer 020-53808848)

Wereldpremières van Zeeuwse films
Twee Zeeuwse films beleven hun wereldpremière tijdens Film by the Sea. Zeeuwse Ridders van Jacomien Kodde is een documentaire over de Zeeuwse volkssport ringrijden. De Schelde - Vergeten trots van Margot Schotel schetst een beeld van scheepswerf de Schelde die jarenlang, letterlijk het hart van Vlissingen vormde.
De Schelde - Vergeten trots gaat zondag 12 september om 13.30 uur in première.
Zeeuwse Ridders gaat donderdag 16 september om 19.00 uur in première.

Cursussen en workshops
Film by the Sea organiseert dit jaar weer diverse workshops en cursussen op het gebied van film en literatuur. De activiteiten van dit jaar bestaan uit een filmcollege, een masterclass scenario en een schrijfworkshop.

Theater
Naast film en literatuur biedt Film by the Sea dit jaar ook ruimte aan theater.
I Compani voert op dinsdag 14 september het publiek muzikaal mee naar Last Tango in Paris om af te sluiten met een passioneel tango concert. Op donderdag 16 september staat de literaire achtbaan van Nightwriters in Vlissingen met Kluun, Ronald Giphart en Tjitske Jansen, muzikaal begeleid door Serious DJ Giel Beelen op het programma. Vrijdag 17 september treedt Voice male at the Movies op. Filmmuziek, maar dan a capella.

Meezingavond
De meezingavond van Film by the Sea is al jaren de gezelligste avond van het festival. Ook dit jaar kan het publiek meezingen met bekende Nederlanders onder begeleiding van Danny Vera (Voetbal International).

Om alvast in de stemming te komen, kan het publiek vooraf kiezen uit een aantal muzikale films, waarna ze zich in het meezingfestijn kunnen storten.
De films die deze avond worden vertoond, zijn:
For Once In My Life - Jim Bigham en Mark Moormann
Ladies & Gentlemen: The Rolling Stones - Rollin Binzer
Lagrimas Negras - Sonia Herman Dolz
Benda Bilili! - Florent de La Tullaye en Renaud Barret

Aanvang films: 21.00 uur; - aanvang meezingen: 22.30 uur

Voorpremière Foeksia de miniheks
Speciaal voor kinderen vanaf vijf jaar (en kleine tovenaars en heksen) organiseert Film by the Sea woensdagmiddag 15 september om 14.00 uur een kindermiddag met de exclusieve voorpremière van Foeksia de miniheks.

Een groot avontuur begint soms met een klein eitje. Dat ontdekt de tovenaar Kwark als hij in het Heksenbos een ei vindt, waar geen vogel uit komt, maar een klein meisje. Een bijzonder meisje. Een miniheksje, dat hij Foeksia noemt.

Voorafgaand aan de film is van 13.00 tot 14.00 een meet & greet met schrijver Paul van Loon die het boek schreef waar de film op is gebaseerd. Na afloop signeert hij boeken.

Foeksia de miniheks draait vanaf 6 oktober in de Nederlandse bioscopen.
Meer informatie zie www.foeksiadefilm.nl
Distributie: Walt Disney Studios Motion Pictures Netherlands
(Marike Sterk, Marike.Sterk@disney.com )

Openluchtvoorstelling
Op het Scheldeterrein vindt vrijdagavond 17 september om 21.00 uur een gratis openluchtvoorstelling van The Hangover van Todd Philips plaats.

Speciale Screening Blind in het kader van actie Eerst Zien
In het kader van de actie 'Eerst Zien' wordt de film Blind vertoond op zaterdag 11 september om 14.30 uur. Regisseur Tamar van den Dop is hierbij ook aanwezig.

Blind is speciaal toegankelijk voor blinden en slechtzienden dankzij audiodescriptie (filmbeschrijving). Het was destijds de eerste Nederlandse film die deze filmbeleving biedt.

Film by the Sea beseft hoe prachtig en indrukwekkend beelden kunnen zijn. Daarom steunt het festival Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon. SSVA is de organisator van 'Eerst Zien': het initiatief om jaarlijks belangeloos oogoperaties uit te voeren op Ambon.

Award Ceremony Dinner
Tijdens het Award Ceremony Dinner van Film by the Sea op vrijdag 17 september van 19.00 tot 23.00 uur worden de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt.

PZC Film by the Sea Award voor Precious, de beste literatuurverfilming van het seizoen 2009-2010.

Lifetime Achievement Award 2010 voor Jean-Claude Carrière

Film en Literature Award voor de beste literatuurverfilming van de 12e editie van Film by the Sea.

()

De Raad van Toezicht van Film by the Sea bestaat uit:
Marjet van Zuijlen, Ad Weststrate, Frans Afman, Hans Pos en Henk Kloosterziel. Voorzitter is Kees Izeboud.

De directie bestaat uit Leo Hannewijk (festivaldirecteur) en Hans Houmes (financieel directeur).

Film by the Sea wordt mede mogelijk gemaakt door:
DELTA NV, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en het VSB-fonds.