Vrije Universiteit Amsterdam

Oud en tevreden

* Startdatum: 10-09-2010

* Tijd: 13.45

* Locatie: Aula

* Titel: Health decline and well-being in old age: the need of coping

* Spreker: A.G.C. Jonker

* Promotor: prof.dr. D.J.H. Deeg prof.dr. C.P.M. Knipscheer

* Onderdeel: VU medisch centrum

* Wetenschapsgebied: Medisch

* Evenementtype: Promotie

Angèle Jonker ontdekte dat het voor kwetsbare ouderen van belang is dat zij vooral zorgprofessionals ontmoeten die overtuigd, serieus en actief gericht zijn op zelfvertrouwen, competentieverwachting en eigen regie (self-management).

Het promotieonderzoek van Jonker bewijst dat een matige gezondheid het welbevinden van ouderen nadelig beïnvloedt. Zij bestudeerde de mogelijkheden om het welbevinden van deze kwetsbare mensen te verbeteren. Niet de gezondheidsproblemen maar zelfvertrouwen, competentieverwachting en eigen regie bleken verantwoordelijk voor een groot deel van het verband. Met name een stabiel of toenemend gevoel dat men zelf het leven aanstuurt, neemt ondanks gezondheidsproblemen de druk op welbevinden weg. Op basis van deze bevinding bood Jonker de helft van een geselecteerde doelgroep het self-management programma aan: Grip op lijf en leven. De deelnemende tachtig-plussers waren erg positief over de aanpak en inhoud van de cursus en wonnen ten opzichte van de controle groep aan regiegevoel en levenswaardering.

De professionele houding in het begeleiden/verzorgen van kwetsbare ouderen gaat er vanuit dat er zich een gelijkwaardige persoonlijke relatie tussen verzorgende en verzorgde ontwikkelt. Dit vormt de basis voor oprechte onderlinge belangstelling. Ook kan een modelfunctie en gezamenlijke probleemoplossing ontstaan. Het is belangrijk dat de zorgprofessional begint bij de mogelijkheden van de oudere en rekening houdt met de lichamelijke en/of cognitieve beperkingen. Gaandeweg de relatie worden de ouderen gestimuleerd om zichzelf haalbare doelen te stellen, zich hierop te concentreren en het behalen ervan als een succes te zien.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam