Dienstenbond CNV

Nieuws

10 september 2010

CNV: meer invloed op werktijden bij cao drogisterijbranche

Op 1 oktober 2010 loopt de cao drogisterijen af. Wij gaan daarom binnenkort opnieuw onderhandelen namens jullie over je loon en werkomstandigheden. CNV Dienstenbond heeft zich goed voorbereid op deze onderhandelingen, door met een mini-enquête jullie mening te peilen over een aantal onderwerpen. Daarop is veel gereageerd. Het signaal is helder: veel leden willen meer invloed op hun rooster en werktijden. Het combineren van werk, privé en zorgtaken moet makkelijker worden. De uikomsten zijn verwerkt in onze verbeteringsvoorstellen (zie bijlage) voor een nieuwe cao waarover wij gaan onderhandelen met de werkgevers. Ook willen wij voorstellen om de lonen weer meer te laten stijgen na twee magere jaren. Het gaat immers helemaal niet slecht met de branche. Leden kunnen tot uiterlijk 24 september met het bijgevoegde reactieformulier hun mening geven over onze voorstellen.

Meer invloed op je werktijd
§ 92% van de deelnemers aan onze enquête vindt dat er betere afspraken moeten komen over het combineren van werk, privé en zorgtaken. Wij gaan daarom voorstellen dat jullie zelf kunnen kiezen of jullie toeslagen, die je krijgt voor overwerk en het werken op bijzondere tijden en dagen, willen omzetten in tijd of in geld. Daardoor kun je zelf flexibeler meer en minder werken wanneer je privésituatie dat nodig maakt. Ook stelt CNV Dienstenbond voor om het recht op een vast rooster als je aangewezen bent op kinderopvang of buitenschoolse opvang uit te breiden. Zodat je ook met iets oudere kinderen (tot 9 jaar) hier recht op hebt. Nu geldt dit recht alleen als je kinderen hebt tot 5 jaar. § 93% van de deelnemers vindt het belangrijk om recht te hebben op vrije zaterdagen. Werkgevers willen hier eigenlijk van af. Wij gaan wederom voor behoud van de vrije weekenddagen die nu in de cao zijn afgesproken. Ook dat zorgt er voor dat er een gezonde en goede balans blijft bestaan tussen je werk en privé.
§ 81% van de deelnemers geeft aan vaak onbetaald te moeten doorwerken tijdens de pauze en dit veranderd te willen zien. Het CNV wil dan ook dat in de cao komt te staan dat wanneer je door omstandigheden moet doorwerken in de pauze, dit leidt tot doorbetaling in tijd of geld.

Een goede looneis, want de drogisterijbranche draait niet slecht Het gaat niet slecht in de drogisterijbranche. Wanneer de situatie van het eerste halfjaar van 2010 zich doorzet, dan wordt dit jaar de grootste omzetstijging in vier jaar behaald. Dit terwijl de loonsverhoging in 2010 tot nu toe slechts 0,5% bedraagt. CNV Dienstenbond vindt het dan ook redelijk, dat je dit jaar nóg een loonsverhoging krijgt, die rekening houdt met de stijgende kosten van je levensonderhoud. Ook voor volgend jaar stellen we een goede, maar faire loonsverhoging voor.

CNV Dienstenbond onderhandelt namens jou over je arbeidsvoorwaarden. Daarom willen wij graag van je weten wat jij van onze verbeteringsvoorstellen vindt. Ben je het eens met de voorstellen, of zijn we iets vergeten? Geef je mening met bijgevoegd reactieformulier. Reageren kan tot uiterlijk 24 september. Pas nadat jullie gereageerd hebben dienen we onze voorstellen in bij de werkgevers en beginnen de onderhandelingen.

Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van de aankomende onderhandelingen en de voorstellen die CNV Dienstenbond daarin doet, kan je terecht bij bestuurder Michiel Wallaard, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail m.wallaard@remove-this.cnvdibo.nl.