Dienstenbond CNV

Nieuws

10 september 2010

ABN AMRO en FBN samen verder in één cao

Na de gestrande cao-onderhandelingen van dit voorjaar heeft CNV Dienstenbond tezamen met de andere bonden de tussenliggende periode gebruikt om te zoeken naar oplossingen. Uitgangspunt was en bleef: comparable but no less favourable. Om dit uitgangspunt zo goed mogelijk tot uitdrukking te laten komen, kozen we voor de ABN AMRO cao als leidraad. Vervolgens maakten we een vergelijking met de Fortis cao. Na drie onderhandelingsdagen hebben cao-partijen in de vroege ochtend van 7 september een principeakkoord bereikt. Dat leggen we u graag ter instemming voor.

Het leek een bijna onmogelijke opgave: een vergelijkbaar, maar niet minder gunstig pakket voor iedereen. Immers, de bank had zijn eis van kostenneutraliteit. Daarbij wilden wij een transparant en zorgvuldig proces. Toch zijn wij er van overtuigd dat we erin geslaagd zijn om een goed totaalpakket neer te zetten, dat recht doet aan alle uitgangspunten. Daarom hebben we ook een Principeakkoord gesloten wat we positief ter stemming aan de leden voorleggen.

Eén cao
Met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2010 bestaat er nu één, integrale cao voor zowel voormalig Fortis Bank Nederland - als ABN AMRO-medewerkers. Voor de voormalige medewerkers van het oude ABN AMRO verandert er niet zoveel. Voor de medewerkers van de voormalige Fortis Bank Nederland (FBN) wel.
Qua omvang waren de oude cao's niet heel erg verschillend. Wel in de onderdelen en details.

Uitruil
Het grootste probleem ligt in een betere pensioenregeling bij ABN AMRO en een hogere beloningsregeling bij voormalig FBN. Bij ABN AMRO spaar je meer in de pensioenregeling dan in de verschillende FBN-pensioenregelingen. Bij voormalig FBN waren er meer inkomenscomponenten, al dan niet in de vorm van variabel loon of een compensatie, dan bij ABN AMRO. Daar ligt derhalve de grootste uitruil. Simpel gezegd, ruilen de oud-FBN-ers (variabel) loon in tegen pensioen.

Pensioen
Uit de pensioenvergelijking blijken veel verschillen tussen de regelingen van de voormalige banken. Bij ABN AMRO spaar je gemiddeld 8% meer pensioen op per jaar dan bij FBN.
Dat komt vooral door twee elementen: 1. het opbouwpercentage per jaar en 2. de franchise die van het jaarsalaris wordt afgetrokken voordat je de pensioengrondslag krijgt waarover die opbouw dan plaatsvindt. Bij ABN AMRO geldt voor de opbouw 2,15% en bij FBN (meestal) 1,75% per jaar. Bij ABN AMRO geldt als franchise 11,599 EUR (het wettelijk minimum) en bij FBN tussen de 13.212 en de 18.363 EUR, afhankelijk van de regeling.
Daarnaast geldt bij ABN AMRO een middelloonregeling over het gehele jaarsalaris en bij FBN een eindloonregeling tot maximaal jaarsalaris van 42.937 EUR. Daarboven geldt een excedentregeling.

Natuurlijk wilden we voor de medewerkers van voormalig FBN ook een pensioenregeling die voorziet in een hogere opbouw en dus een beter pensioen.
Om dat te bereiken is de 3,5% werkgeversbijdrage voor de Levensloopregeling van FBN ingeruild. Deze bijdrage wordt nu in het pensioen gestopt. Oud-FBN-ers behouden, net als de ABN AMRO medewerkers een werkgeversbijdrage van 1% voor de levensloopregeling.

Variabel loon
Een andere ruilmogelijkheid hebben we gevonden in het variabel loon. Dit ligt bij ABN AMRO tussen de 0 en 20%, waarbij de medewerkers 9% ontvangen bij het behalen van de targets. Bij voormalig FBN ligt dat voor de meesten tussen de 0 en 24% waarbij de medewerkers 12% ontvangen bij het behalen van de targets. Vanaf 1 april 2011 zal voor de medewerkers van voormalig FBN de regeling gelden zoals die nu bij ABN AMRO aan de orde is, dus bij on target/goed: 9% variabele beloning. Over 2010 wordt voor de oud-Fortis medewerkers nog de eigen variabele beloningsregeling toegepast. De oud-FBN-ers merken dus in april 2012 pas voor het eerst iets van de gewijzigde variabele beloning.

Andere belangrijke veranderingen
Er zijn meer aanpassingen voor de oud-FBN-ers, want we moesten ervoor zorgen dat alle regelingen uit de cao vergelijkbaar werden met de ABN AMRO cao. U kunt alle wijzigingen terugvinden in het Principeakkoord. Hieronder benoemen we nog een paar van de grotere wijzigingen:

Variabele beloning/PPP
Afgelopen jaren zijn er bij ABN AMRO veel kritische noten gekraakt over het bestaande variabel beloningssysteem/PPP. Daarom gaan we nu al proberen verbeteringen aan te brengen in de huidige systematiek voor
1-1-2011. Daarnaast gaan we voor 1-1-2012 studeren op een betere regeling.

Pensioenpremie
Andere grote verschillen waren de werknemerspremie die wel bij FBN en niet bij ABN AMRO werd geïnd. Nieuw voor iedereen is daarom de invoering van een werknemerspremie van 6,67%. Voor alle medewerkers (oud-FBN en ABN AMRO) die nu geen of minder werknemerspremie dan 6,67% betalen, wordt het premiedeel voor werknemers gecompenseerd.

Vakantiedagen
Alle medewerkers krijgen recht op 27 vakantiedagen (ongeacht hun leeftijd en op basis van een fulltime dienstverband) voor zover ze dat nog niet hadden.
Medewerkers met meer vakantie- en leeftijdsgerelateerde verlofdagen, behouden de individueel opgebouwde rechten. Vanwege het vervallen van het planbaar verlof (zoals bruiloft en jubilea) krijgen de oud-FBN-ers er nog 1 extra vakantiedag bij.
20 Vakantiedagen per jaar moeten worden opgenomen. Het restant wordt omgezet in geld, dat in een speciaal potje komt, waarmee u eigen keuzes kunt maken over hoe het geld te besteden: het Benefit Budget.

Reiskosten woon-werk
Een OV-jaarkaart 2e klasse ligt voor de medewerkers in het verschiet als u tenminste 25 km enkele reis van uw standplaats af woont en er minimaal 3 dagen per week naar toe reist. Ook kunt u gebruik maken van de reiskostenvergoedingsregeling van ABN AMRO waarbij uitgegaan wordt van EUR 0,19 per km enkele reis tot een max. van 40km. Maar niet tegelijk natuurlijk. U kiest voor de ene of voor de andere regeling. Deze regeling is een verbetering ten opzichte van de ABN AMRO cao. Dit is gedaan om medewerkers die door de fusie mogelijk een langere reisafstand krijgen, zo goed mogelijk te compenseren.

Salarisgebouw
Alle salarissen zullen worden omgezet naar de ABN AMRO systematiek. Voor FBN medewerkers die vanwege de omzetting niet meer tredes hebben in hun schaal en dat wel in de oude systematiek gehad zouden hebben, geldt dat zij in dat geval uiterlijk in 2014 een laatste stap in de schaal kunnen maken. Kortom: een perspectief garantie van 3 jaar na 1 april 2011.

Rust in de tent: Loon en looptijd

Medewerkers van de nieuwe bank hebben ons laten weten behoefte te hebben aan rust. Ze willen weten waar ze aan toe zijn.

Deze nieuwe cao draagt hieraan bij met een looptijd van 34 maanden tot
1 januari 2013. De salarissen en de salarisschalen zullen in deze periode met 3% stijgen:


1% per 1 januari 2011 en


2% per 1 juli 2012.

Hardheidsclausule

Het nieuwe cao-pakket is gelijkwaardig aan uw oude pakket maar het is wel anders. En dus kan het voorkomen dat de gemaakte afspraken voor u individueel onbedoeld toch erg nadelig uitpakken. In dat geval kunt u beroep doen op de hardheidsclausule en gaat de Geschillencommissie bekijken of u op een op andere wijze geholpen kunt worden.

Stemming

We beseffen dat het geen eenvoudige zaak is om snel te begrijpen hoe het nieuwe pakket nu voor u uitpakt. Daarom gaan we een FAQ (veel gestelde vragen- met antwoordenlijst) samenstellen, ook op basis van de vragen die u ons per email: s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl gaat voorleggen.

Bovendien willen we u ook persoonlijk het akkoord uitleggen. Bij een groep van ca. 30 mensen of meer maakt u gewoon een afspraak via secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl. Dan komen we langs. En we nemen er de tijd voor: bijna 6 weken voordat de stembus sluit.

Tevreden

Het principeakkoord voldoet zondermeer aan de vooraf gestelde uitgangspunten. U heeft het gemerkt: het proces is niet zonder slag of stoot gegaan. Nu kijken wij terug op een geslaagd eindresultaat en is het woord aan u. Maak gebruik van uw stemrecht. Stem via bijgevoegd stemformulier of door een email te sturen aan
s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. Omdat we te maken hebben met het vervallen van 2 cao's wordt er, nu echt voor het laatst, apart gestemd door ex-Fortianen en ABN AMRO-ers.

Uw stem dient uiterlijk op 22 oktober 2010 om 12.00 uur binnen te zijn.