Gemeente Borsele

Open Monumentenweekend

Op zaterdag 11 en zondag 12 september draait alles om het thema "De smaak van de 19e eeuw". Dan vindt namelijk het Open Monumentenweekend in de gemeente Borsele plaats. In het Nationaal Landschap de Zak van Zuid-Beveland begint Open Monumentendag op zaterdag om 13.00 uur. De opening vindt op bijzondere wijze plaats in de Kerk van de Protestantse Gemeente 's-Heer Abtskerke - Sinoutskerke.

Programma

Uniek dit jaar is de opening met orkest TY in de kerk in 's-Heer Abtskerke. Verder is er een presentatie over de Zeeuwse klederdrachten in de kerk. Ook zijn er demonstraties over de wasdag en kunt u babbelaars bakken bij hoeve Van der Meulen. Op zaterdag worden er aan de Notenboomdijk bij Nisse verschillende demonstraties gegeven in het kader van de klederdracht met onder andere mutsen en doeken plooien. De hoefsmid toont zijn ambacht en geeft uitleg over een collectie boerenrijtuigen en -wagens uit de 19e eeuw en trekpaarden aan het werk in tuig.

Rondom de Zwaakse Weel zijn op zaterdag een aantal monumentale boerderijen te bezoeken onder begeleiding. De start van deze excursie is bij de gerestaureerde boerderij van Vereniging Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk. Daarnaast zijn er verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet. Ook is er een speciale route voor kinderen. Verder zijn er uiteraard veel monumenten geopend voor publiek. In deze monumenten vinden diverse culturele activiteiten plaats, zoals zang en (kunst) exposities. Speciaal voor het voetlicht komen allerlei elementen die te maken hebben met het thema "De smaak van de 19e eeuw".

Meer informatie

Meer informatie over het programma vindt u binnenkort op deze website en in de Borselse Bode van 2 september. Te zijner tijd vindt u de folder ook op verschillende plaatsen in de gemeente. Daarnaast is het programma op de dag zelf te verkrijgen bij het centrale informatiepunt bij de Kerk van de Protestantse Gemeente 's-Heer Abtskerke - Sinoutskerke. Voor vragen over de organisatie van Open Monumentendag neemt u contact op met Leendert van der Gouwe, (0113) 238432.

Organisatoren Open Monumentendag