Gemeente Veenendaal


Open Monumentendag 2010 in Veenendaal

11 september 2010

Jaarlijks vinden begin september landelijk de Open Monumenten Dagen plaats. Dit jaar op 11 en 12 september met als thema 'de smaak van de 19e eeuw. Ook Veenendaal schenkt aandacht aan de monumenten binnen de gemeente. Het programma concentreert zich op zaterdag 11 september, tussen 10.00 en 16.00 uur.

Â

Ondanks dat vele markante gebouwen uit de 19e eeuw in Veenendaal in de loop der tijd zijn verdwenen, wordt zoveel mogelijk de smaak van deze tijd uitgelicht. Aspecten als kleding en culturele uitingen zoals muziek komen daarbij in beeld.

In de voormalige ULO school uit 1923, thans Notariskantoor Ottens, is een foto-expositie die een overzicht geeft van alle monumenten in de gemeente Veenendaal. Daarnaast is er aandacht voor de âmonumenten van de toekomstâ, waarin inwoners is gevraagd om fotoâs in te zenden die zij 'monumenten van de toekomst' vinden. Monumentenzorg en fotografie zijn immers beide âuitvindingenâ van de 19e eeuw. Het bewust nadenken over het behoud van monumenten ontstond ook in deze tijd.

In de Frisia-villa zijn tentoonstellingen over klederdracht en tradities. Daarnaast wordt de teloorgegane Veense textielindustrie belicht. Ook is Molen De Vriendschap de gehele dag open. De Oude Begraafplaats diende van 1829 tot 1947 als begraafplaats nadat het begraven in de kerk rond 1812 werd verboden en is te bezichtigen. De Oude Kerk en de neogotische Brugkerk uit 1886 hebben eveneens hun deuren geopend.

Op alle locaties worden verspreid over de dag uitvoeringen verzorgd met zo mogelijk muziek uit de 19e eeuw, door de plaatselijke muziekschool De Muzen. Theatergezelschap âMet een Staartjeâ zal tijdens de dag in de vorm van âliving historyâ de Open Monumentendag onder de aandacht van het publiek brengen. Gedurende een deel van de dag zal een originele postkoets uit 1863 deel uitmaken van het programma. Deze zal rijden tussen de verschillende locaties en bezoekers kunnen gratis meerijden.

Tenslotte zal Creative Arts School Elevate haar deuren openen in de villa aan de Nieuweweg 2. Dit is een culturele stichting met als doel in Veenendaal en omgeving de creatieve kunsten te bevorderen vanuit een christelijke levensovertuiging. Op het programma staat een rondleiding en is aan het thema 'De smaak van de 19e eeuw' invulling gegeven door de aanwezige mensen in het pand aan te kleden met 19e eeuwse kleding. Er zal muziek gespeeld worden uit de 19e eeuw.

Op vrijdag 10 september bezoekt een aantal basisscholieren een viertal monumenten in het kader van een scholenprojekt.