Rochdale


6 september 2010
Wandeling en foto-expositie in Staatsliedenbuurt tijdens Open Monumentendagen

Een informatiewandeling langs de eerste woningwetwoningen van Amsterdam in de Van Beuningenstraat en een foto-expositie in de ontmoetingsruimte van seniorencentrum De Koperen Knoop, dat staat op het programma in de Staatsliedenbuurt tijdens de Open Monumentendagen 2010 (11 en 12 september). Door de organisatie van Open Monumentendagen zijn in Amsterdam gedurende het hele weekend overal routes uitgezet waar liefhebbers kunnen genieten van gebouwen.

Woningstichting Rochdale verleent in samenwerking met zorgorganisatie OsiraGroep haar medewerking en wil buurtbewoners en geïnteresseerden attent maken op haar bijzondere bezit in deze wijk.

Thema
Het thema van de Open Monumentendagen 2010 is De smaak van de 19e eeuw'. Deze periode heeft namelijk een bonte verzameling gebouwen opgeleverd. Door de bloeiende industrie, en de nieuwe mogelijkheden op technisch gebied, ontstonden er allerlei nieuwe typen gebouwen, vaak in een verrassende vorm. De Van Beuningenstraat is zeer toepasselijk omdat de eerste woningwetwoningen van Amsterdam 100 jaar geleden zijn opgeleverd. In opdracht van Rochdale is er ook een boek geschreven over deze woningen getiteld: Van woning tot wonen. Geïnteresseerden die de wandeling maken of de foto-expositie bezoeken, kunnen een boek meenemen zolang de voorraad strekt.

Informatiewandelingen
Tijdens de informatiewandelingen door de Van Beuningenstraat zullen verhalenvertellers geïnteresseerden van leuke anekdotes voorzien. Bijvoorbeeld Age Jongsma die al zijn hele leven in de Staatsliedenbuurt woont. Andere kenners van deze buurt zijn Piet Vink en Rinus Sandifort. Geïnteresseerden kunnen zich verzamelen in het ontmoetingscentrum van De Koperen Knoop. Er is behalve de expositie ook een videoproductie te zien over het 100 jarig bestaan van de eerste woningwetwoningen. De tijden van de informatiewandelingen worden ter plekke aangegeven.

Waneer: zaterdag en zondag 11/12 september, 10:00 - 17:00 uur Waar: verzamelen bij ontmoetingscentrum De Koperen Knoop, Van Limburg Stirumstraat 119

Kijk voor meer informatie over de open monumentendagen ook op www.openmonumentendag.amsterdam.nl

o-o-o