Gemeente Eemsmond


Open Monumentendagen in de smaak van de 19e eeuw dinsdag 7 september 2010

Op zaterdag 11 september worden de Open Monumentendagen 2010 door cultuurwethouder Harrie Sienot geopend met een prachtige wandeltocht langs monumenten. Deze wandeltocht start bij de Rooms Katholieke kerk Heilige Jacobus de Meerdere, Hoofdstraat-West 85 in Uithuizen. Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september openen onder meer kerken, molens en borgen hun deuren voor publiek. In Eemsmond zijn dit jaar verschillende routes uitgezet zodat bezoekers wandelend, fietsend of met de paardentram monumenten kunnen bewonderen. De dagen staan in het teken van de 19e eeuw. Aan alle monumenten zijn activiteiten gekoppeld: met eten, film, muziek, dans, zang, verhalen en tentoonstellingen 'proeven' bezoekers de smaak van de 19e eeuw.

De deelnemende scholen bezoeken al op vrijdag 10 september een monument. In de lessen is dan aandacht besteed aan het bouwwerk. Speciaal voor basisschoolleerlingen ligt er bij elk monument een educatief programma. De meeste monumenten zijn zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De paardentram is bedoeld voor senioren. Deze rijdt de route via Hunsingoheerd in Uithuizen en De Mieden in Uithuizermeeden.

Programmas zijn verkrijgbaar bij de deelnemende monumenten, het VVV, de bibliotheken en bij de balie van het gemeentehuis. Het programma is ook te vinden via de website van de gemeente Eemsmond.

Vrijwilligers
De landelijke Open Monumentendag was in Nederland een van de eerste instrumenten om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met monumenten. Zonder vrijwilligers is de Open Monumentendag ondenkbaar, zowel bij de voorbereiding als op de dag zelf. De Open Monumentendagen Eemsmond worden georganiseerd door de vrijwilligers van de Commissie Open Monumentendagen. De commissie is bij de tentoonstellingen ondersteund door de Streekarchivaris voor Noordoost Groningen.