Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Open Monumentendag zaterdag 11 september


'De smaak van de 19e eeuw'

Wat is Open Monumentendag
`De smaak van de 19e eeuw'
Begidste wandelingen met aandacht voor 19e eeuws erfgoed Zang en muziek in de kerken
(Mini-)exposities en audiovisuele presentaties over de 19e eeuw Geopende monumenten

Activiteiten en bijzonderheden
Buspendel Rondje Stompwijk
Trekschuit `Hadrianus' en de Haagse Salonboot
Themapublicatie `De smaak van de 19e eeuw'

Wat is Open Monumentendag?
De Open Monumentendag is bedoeld om meer mensen in contact te brengen met hun historische, gebouwde omgeving. Op deze manier kan de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg worden vergroot. Op Open Monumentendag is in Leidschendam-Voorburg een groot aantal monumenten gratis open voor publiek. De opengestelde monumenten zijn het toneel van speciale activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten en rondleidingen.

De Open Monumentendag in Leidschendam-Voorburg wordt om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Heleen Mijdam (monumenten en archeologie) door het nieuwe informatiebord te onthullen aan de gevel van Damlaan 25 in Leidschendam. Daarna geeft de vicaris-generaal in het bijzijn van de wethouder het startsein voor de restauratie van de Petrus en Pauluskerk. De opening en wandeling worden muzikaal begeleid door de marchingband van Showband '75 Leidschendam.

Westeinde

`De smaak van de 19e eeuw'
Open Monumentendag 2010 heeft het thema `De smaak van de 19e eeuw'. Met de keuze voor de 19e eeuw staat op Open Monumentendag een roerige eeuw centraal. Een eeuw met twee gezichten; dat van industriële revolutie en technologische vernieuwingen enerzijds, en dat van teruggrijpen naar eerdere bouwstijlen anderzijds. Een combinatie die heel wat verrassende monumenten heeft opgeleverd.
Binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn vele monumenten uit deze eeuw te vinden. Op Open Monumentendag is een selectie gratis te bezoeken. In wandel- of fietsroutes wordt ook aan andere monumenten aandacht besteed. Voorts vinden op de dag op verschillende plaatsen in of rond monumenten culturele activiteiten plaats.

Op het programma staan begidste wandelingen langs 19e eeuw erfgoed, zang en muziek in de kerken, rondleidingen en (mini-)exposities. Bekijk voor een volledig overzicht de programmakrant

Begidste wandelingen met aandacht voor 19e eeuws erfgoed één door Voorburg en één door Leidschendam
De wandelingen met gids door het oude centrum van Voorburg starten bij de (vrm.) Sophia Bewaarschool aan de Herenstraat 2 om 11.30, 13.30 en 14.30 uur en eindigen bij de Kerkbrug. Tijdens de wandeling is aandacht voor de verschillende bouwstijlen uit de 19e eeuw. Per wandeling is plaats voor 20 deelnemers. Reserveren is niet mogelijk. Belangstellenden voor een wandeling melden zich bij het beginpunt op de gewenste tijd.

De wandelingen door Leidschendam starten (en eindigen) bij het Raadhuis aan de Raadhuislaan 1 om 12.00 en 14.00 uur. Een gids voert u langs erfgoederen waarbij aandacht is voor de bouwstijlen van de 19e eeuw. Per wandeling is plaats voor 20 deelnemers. Belangstellenden voor een wandeling melden zich bij het beginpunt op de gewenste tijd.

De wandeling door Leidschendam kan ook individueel worden gelopen. U kunt op de informatiemarkt een gedrukt exemplaar ophalen bij de kraam van Vereniging Erfgoed Leidschendam of de stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg.

Dr. van Noortstraat 86-88

Zang en muziek in de kerken
Op de Open Monumentendag kunt u veel muziek en zang beluisteren in de kerken. De toegang is gratis.

Voorburg

* Oude Kerk
11.00 - 12.00 uur Carillonconcert met mogelijkheid de beiaardier live te volgen op een scherm. Bezoekers kunnen de kerktoren beklimmen om de beiaardier aan het werk te zien, kinderen alleen onder begeleiding. 11.30 - 14.00 uur Orgelspel door de organisten Jan Droogers en Piet en Edwin Roggeveen
14.00 - 17.00 uur Schellingensemble (strijkkwartet) speelt Dvorák en Mozart
Schellingensemble, strijkkwintet speelt Schubert Per Due, cello en piano speelt Debussy, Brahms e.a. Blaaskwintet Vindur speelt Dvorák, Ibert e.a.
Schellingensemble, strijksextet speelt Brahms en Strauss 20.15 uur Orgelconcert in het kader van het 50-jarig jubileum van de vaste organist Wim Madderom


* Franse Kerk
11.30 - 12.30 uur Koorzang van het Voorburgs Vocaal Ensemble (VVE) onder leiding van Marijke van Klaveren. Het prachtige Ave Maris Stella van Grieg, de bekende Körvisor van Stenhammar en de wat modernere composities van Nystedt worden door het VVE worden gezongen. Vanaf 14.00 uur Onder voorbehoud

Leidschendam

* NH Kerk (Dorpskerk, Peperbus)
11.00 - 17.00 uur Orgelspel

Stompwijk

* Laurentiuskerk
11.00 - 17.00 Orgelspel

(Mini-)exposities en audiovisuele presentaties over de 19e eeuw Door de gemeente heen kunt u op verschillende locaties kleine en grotere exposities en audiovisuele presentaties bekijken.

Huygensmuseum Hofwijck
Kaarten en afbeeldingen van de situatie op Hofwijck rond 1860 en korte stukken van ooggetuigenverslagen uit die tijd.
Stadsmuseum
In het Gemeentearchief zijn vele tienduizenden historische foto's, kaarten en plattegronden opgeslagen. Een deel is inmiddels gedigitaliseerd en sinds kort ook te raadplegen op www.leidschendam-voorburg.nl/beeldenbank. Op de Open Monumentendag presenteert het gemeentearchief unieke historische beelden waarbij de thema's Nering aen den Leytsendam, bouw en architectuur, buitens en tuinarchitectuur, industrie, dorpen langs de Vliet en het leven in de 19e eeuw aan bod komen. Ook wordt er een film vertoond over de Blauwe Tram
Kunstuitleen Voorburg Op de 1e etage zijn werken van gebouwen uit de 19e eeuw te bezichtigen
Theater Camuz
Historische voorwerpen uit Leidschendam

Noortheylaan 1a

Geopende monumenten
De volgende gebouwen zijn op zaterdag 11 september 2010 tussen 11.00 uur en 17.00 uur gratis te bezichtigen, tenzij anders vermeld. De nummers geven de plaats op de plattegrond aan.

Voorburg

1. Buitengoed Dorrepaal (10:00-16:00), Westvlietweg 115 L'dam
2. (Vrm.) Villa Het Kruispunt, Westeinde 43
3. Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2

4. Herenstraat 141-143 (vrm. woon-winkelpand)
5. Franse Kerk, Franse Kerkstraat 24

6. Kunstuitleen Voorburg, Herenstraat 92

7. Stadsmuseum, Herenstraat

8. Huize Swaensteyn, Herenstraat 72-74 (alleen open tijdens rondleidingen om 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur)
9. Oude Kerk, Herenstraat

10. Begraafplaats en Poortgebouw, Parkweg

11. (Vrm.) Sophia Bewaarschool, Herenstraat 2
12. (Vrm.) Orangerie en tuinmanswoning bij Rusthof, Oosteinde 23 (alleen open tijdens rondleidingen om 12:00, 13:00, 15:00 en 16:00 uur)
13. Sint Martinuskerk, Oosteinde 56

14. Stadskinderboerderij Essesteyn, Essepad 8 (vanaf 12:00 uur)
15. Dekker's Hoeve, Essepad 6 (vanaf 12:00 uur)
16. Molen De Vlieger, Essepad 3

Leidschendam

17. Boerderij De Sijde Wooninghe, Mauvelaan 9
18. Neherpark, (vrm. Neherlab) Restaurant Brasserie NL, Neherpark 5
19. Raadhuis Leidschendam, Raadhuisplein 1

20. Veursestraatweg 191

21. Boerderij Noortheijlaan 1-1a (11:00-15:00 uur)
22. Theater Camuz, Damlaan 44

23. Kaaspakhuis, Delftsekade

24. NH Kerk (De Peperbus, Dorpskerk), Delftsekade 7
25. Sluiscomplex

26. Petrus en Pauluskerk, Sluiskant

27. Molen de Salamander, De Wiek 19-21

In de etalage van de winkel (geen monument) aan de Venestraat 65 kunt u oude agrarische handgereedschappen bekijken.

Wilsveen en Stompwijk

28. NH-begraafplaats, Wilsveen (11:00-16:00 uur)
29. Gemaal De Antagonist, Stompwijkseweg 11
30. Molendriegang Stompwijk (molens zelf niet open)
31. Laurentiuskerk, Doctor van Noortstraat 88
32. Het Blesse paard, Doctor van Noortstraat 154

Activiteiten en bijzonderheden
Informatiemarkt
De lokale historische verenigingen die in de gemeente actief zijn (Historische Vereniging Voorburg, Vereniging Erfgoed Leidschendam, Vereniging Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg, Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram, Stichting Mooi Voorburg en de stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg) geven informatie over hun activiteiten. In Voorburg vindt u de kramen bij de Oude Kerk en het Stadsmuseum, in Leidschendam in Theater Camuz.

Bij de informatiepunten van de Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg (www.omd-lv.nl) is informatie te verkrijgen over de activiteiten op de Open Monumentendag in de gemeente. Verder zijn hier verkrijgbaar:
o de programmakrant
o de themapublicatie `De smaak van de 19e eeuw' met beschrijvingen van allerlei monumenten en verschijnselen die typisch negentiende-eeuws zijn. Het boekje telt 128 pagina's, is in full colour in zakformaat uitgevoerd en kost EUR 7,50
o een wandelroute langs 24 erfgoederen in Leidschendam die in samenwerking met Vereniging Erfgoed Leidschendam is gemaakt o de fietstocht `Stompwijk op de kaart' (Open Monumentendag 2009) o een prijsvraag met medewerking van WoonInvest over de monumenten in de gemeente. Onder de goede inzendingen worden door WoonInvestdrie cadeaubonnen ter waarde van EUR 100,- EUR 50,- en EUR 25,- beschikbaar gesteld; de prijswinnaars ontvangen ook het boek 'Parels van Baksteen'.

Buspendel Rondje Stompwijk
Voor het eerst tijdens de Open Monumentendag wordt een buspendel tussen Leidschendam en Stompwijk uitgevoerd door Stichting Welzijn oud en jong. Op dit Rondje Stompwijk liggen achttien monumenten waarvan een deel gratis kan worden bezocht. Bij de NH-begraafplaats Wilsveen (een vroegere bedevaartsplek) en het oude stoomgemaal de Antagonist vinden rondleidingen plaats, in de Sint Laurentiuskerk is orgelmuziek te beluisteren en vinden rondleidingen over de restauratie plaats. Bij goed weer is het terras van Het Blesse Paard (het keerpunt van het rondje) geopend. Op deze punten kan worden in- en uitgestapt.

Het start- en eindpunt van het Rondje Stompwijk is het Kaaspakhuis (Delftsekade 31, Leidschendam). Hier vertrekken vanaf circa 12.15 tot 15.30 uur enkele bussen per uur. In de bus zijn flyers beschikbaar met beschrijvingen van de monumenten op de route.

Speciaal voor senioren
Senioren hebben de mogelijkheid om om 10.30 uur op te stappen met gereserveerde plaatsen bij Wijk- en Dienstencentrum Noord (Duivenvoorde 262, Leidschendam) of de Groene Loper (Van Royenstraat 2, Voorburg). Het aantal plaatsen voor deze gereserveerde rit is beperkt tot 24; hiervoor reserveren kan op 1, 2, 3, 6 en 7 september tussen 09.30 en 12.30 uur op telefoonnummer 070-301 17 37.

Tussen 12.30 en 15.00 uur rijdt vanaf deze plaatsen elk uur een bus met een tussenstop bij de Kerkbrug (uit- en instappen in de Sionsstraat) naar het Kaaspakhuis (Delftsekade 31, Leidschendam), de start van het Rondje Stompwijk. Dan geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Bij de Kerkbrug kan door alle passagiers ook worden overgestapt op de trekschuit naar het Sluiscomplex in Leidschendam.

Dagkaartjes voor bus en boot
Een dagkaartje voor onbeperkt gebruik van de bus en de trekschuit op zaterdag 11 september 2010 kost EUR 2 ,-en kan worden gekocht bij de chauffeur van de bus. Hulp bij het in- en uitstappen of vervoer met een rolstoel is niet mogelijk.

Trekschuit `Hadrianus' en de Haagse Salonboot
De trekschuit `Hadrianus' vaart tussen Forum Hadriani en De Sluis met stops bij Huygensmuseum Hofwijck en de Kerkbrug. Op het traject Drievliet-Huygensmuseum Hofwijck wordt 's middags een jaagpaard voor de schuit gespannen.
Bij de aanlegsteigers van Huygensmuseum Hofwijck en de Kerkbrug kan worden op- en afgestapt en kunt u een bezoek brengen aan Huygensmuseum Hofwijck en de andere parels van baksteen in het centrum van Voorburg. Bij de Kerkbrug en De Sluis kan overgestapt worden op de buspendel naar Stompwijk.
Het vermelden waard is de mogelijkheid om op te stappen op de eerste vaart van de `Hadrianus' om 10.30 uur vanaf de Bierkade in Den Haag naar De Sluis in Leidschendam. Een dagkaartje voor onbeperkt gebruik van de boot (en de bus) op zaterdag 11 september 2010 kost EUR 2,- en kan aan boord worden gekocht.

Het rooster is als volgt:

CAPTION:

Bierkade, Den Haag 10.45
t.o. Drievliet 11.15 12.45 14.15 15.45 Huygensmuseum Hofwijck 11.25 13.00 14.30 15.55 Kerkbrug 11.35 13.10 14.40 16.05 De Sluis 11.50 13.25 14.55 16.20

CAPTION:

De Sluis 12.00 13.30 15.00 16.30
Kerkbrug 12.20 13.45 15.15 16.50
Hofwijck 12.30 13.55 15.25 17.00
t.o. Drievliet 12.40 14.10 15.40 17.10

De Haagse Salonboot is een uniek varend monument en vaart tijdens Open Monumentendag van 10.00 uur tot 17.00 uur tussen de Wagenbrug (Bierkade) in Den Haag en het Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg. Onderweg passeert u het oude Havenkantoor aan de Goudriaankade en Drievliet en komt u na ongeveer 45 minuten aan bij het Huygensmuseum Hofwijck. Afvaarten vanaf Wagenbrug Den Haag om 10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur; afvaarten vanaf Huygensmuseum Hofwijck Voorburg om 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur en 17.00 uur; Prijs per persoon (enkele reis) EUR 5,- (niet geldig voor de pendelbus en trekschuit). Vooraf reserveren via www.salonboot-denhaag.nl .

Themapublicatie `De smaak van de 19e eeuw'
De 19e eeuw kende stormachtige ontwikkelingen, die het aangezicht van Nederland voorgoed zouden veranderen. Nieuwe typen gebouwen moesten ontworpen worden, zowel voor de industrie als voor de opkomende burgerij. Voor de architect was het zoeken naar het juiste uiterlijk. Hoe kon je laten zien dat een gebouw een station was en niet een theater, of een gerechtsgebouw? Paste de stijl bij het `karakter' van het gebouw? Straalde het wel de gewenste smaak uit?

De 19e eeuw is bij uitstek de eeuw van de neostijlen; eerdere bouwstijlen die in een 19e eeuwse jas gestoken werden. Van deze stijlen en de nieuwe gebouwtypen, geeft `De smaak van de 19e eeuw' een snel overzicht. Verkooppunten: kramen van de Stichting Open Monumentendag bij de Oude kerk in Voorburg en Theater Camuz in Leidschendam. Kosten: EUR 7,50.