Gemeente Middelburg

Â

Welkom op Open Monumentendag

Â

Zaterdag 11 september is het Nationale Open Monumentendag. Ook Middelburg doet daar elk jaar aan mee. Een dertigtal monumenten worden die dag tussen 10.00 en 17.00 uur opengesteld voor het publiek. In de stad zijn er gratis stadswandelingen en in enkele monumenten worden er rondleidingen verzorgd.

Landelijk is deze dag uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele evenement van Nederland. De Open Monumentendag is dit jaar gekoppeld aan het thema âDe smaak van de 19e eeuwâ.

Niet alleen in de binnenstad van Middelburg zijn de monumenten voor het publiek gratis geopend. Ook in Arnemuiden, Kleverskerke, Nieuw- en Sint Joosland en Sint Laurens worden monumenten opengesteld. In Arnemuiden zijn de N.H.-kerk, Oudheidkundig museum en de scheepswerf Meerman te bezoeken. In Kleverskerke de Hervormde kerk en in Nieuw- en Sint Joosland de molen âBuiten Verwachtingâ. Ook de N.H.-kerk in Sint Laurens is te bewonderen.
In park Toorenvliedt staat de in de Tweede Wereldoorlog gebouwde verbindingsbunker. Ook deze is voor het publiek opengesteld. Bij de deelnemende gebouwen wappert de monumentendagvlag.

Â
Doopsgezinde kerk en Wilde Maerten

Nieuwe deelnemers

Tijdens de Open Monumentendag opent dit jaar voor het eerst het herenhuis âMilde Maertenâ in de Lange Noorstraat 60 de deuren en kunt u de Seismolen aan het Seisbolwerk bezichtigen. Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) stelt haar nieuwe locatie âHet Schuitvlotâ (de voormalige brandweerkazerne) open voor publiek. Op die dag vinden daar allerlei activiteiten plaats en zijn er rondleidingen door het depot. In Arnemuiden is naast het museum In de Langstraat een oud winkeltje âHet Oude Toonkamertjeâ te bezoeken.

Â

Brochure

Speciaal voor deze dag brengen de Walcherse gemeenten een kleurrijke brochure uit. Hierin staan de opengestelde monumenten op Walcheren kort beschreven en staan de voor die dag georganiseerde evenementen vermeld. De brochure kan gratis afgehaald worden bij de TouristShop aan de Markt 51 (de Drvkkerij) en bij de VVV-kantoren in Vlissingen en Veere. Ook bij de opengestelde monumenten is de brochure verkrijgbaar.

Â

De bolwerken van Middelburg

De bolwerken van Middelburg is een mooi voorbeeld van âde smaak van de 19e eeuwâ. Tussen 1841 en 1848 werden onder leiding van tuinarchitect K.G. Zocher de zestiende eeuwse stadswallen omgevormd tot stadspark in Engelse landschapsstijl. Daarin werden ook de molens âde Hoopâ en âSeismolenâ opgenomen.
Tijdens de inundatie in 1944 is de beplanting verloren gegaan. De herinplant van duizenden bomen, waarmee in 1947 een aanvang werd gemaakt, moest zorgen voor een snel herstel van het oorspronkelijk groene beeld. In 2006 is de gemeente Middelburg gestart met een grootschalig onderhoudsplan. Het resultaat kunt u tijdens een rondleiding bewonderen onder deskundige leiding van âgroenmanâ Johan Antheunisse. De eerste rondleiding begint om 10.30 uur en de tweede rondleiding is om 14.00 uur.
De start is vanuit de Seismolen, die al draaiend ook op Open Monumentendag te bezichtigen is. Voor iedere deelnemer ligt er een fraai gratis boekje klaar over de Middelburgse bolwerken. Graag reserveren voor de wandeling per e-mail: j.nijsen@middelburg.nl. Op de dag zelf is het ook nog (beperkt) mogelijk om deel te nemen.

Â

Historische huisnamen

De Middelburgse binnenstad kenmerkt zich door een hoge huisnaamdichtheid. Het centrum omvat meer dan achthonderd authentieke huisnamen. Ed de Graaf verzorgt een stadswandeling langs de panden en geeft uitleg over het gebruik en de betekenis van de huisnamen en hij heeft tevens aandacht voor gevelstenen en âdetails, in relatie tot het huisnaamgebruik. De stadwandelingen beginnen om 10.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. De wandeling start vanaf het Abdijplein bij de Balanspoort. Reservering gewenst via huisnamen.mburg@zeelandnet.nl.

Â
Afbeelding Kloveniersdoelen

Gratis vervoer

De Provincie Zeeland biedt voor iedereen de mogelijkheid de Zeeuwse monumenten te bezoeken, het openbaar stads- en streekvervoer is tijdens de Monumentendag gratis.

Â
Folder Open Monumentendag 2010

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl