Gemeente Tilburg

Persbericht
6 september 2010

Open Monumentendag

11 en 12 september, thema-avond donderdag 9 september

Zaterdag 11 september en zondag 12 september is het weer Open Monumentendag. Bezoekers kunnen tijdens dit landelijke evenement gratis een kijkje gaan nemen vele opgestelde monumenten. Ook de gemeente Tilburg doet mee. Op zaterdag 11 september zijn de monumenten in Udenhout opengesteld en op zondag 12 september in Tilburg en Berkel-Enschot.

Smaak van de 19e eeuw

Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2010 is `De smaak van de 19e eeuw'. Bezoekers worden uitgedaagd om zich te verdiepen in de smaak van de 19^e eeuw. Dit kan zijn door op diverse locaties 19^e-eeuwse gerechtjes te proeven, te luisteren naar 19^e-eeuwse muziek, de architectuur te bewonderen of te genieten van de diverse rondleidingen.

Zo is een bezoekje aan het recent gerestaureerde Deprezgebouw de moeite waard. Rond 16.00 uur bezoekt gedeputeerde Brigite van Haaften het pand. Zij activeert vervolgens een verbinding waardoor bezoekers alle informatie over dit monument via hun mobiele telefoon kunnen ontvangen.

Een volledig overzicht van het programma is te vinden via www.tilburg.nl/monumenten. Er is ook een gratis brochure verkrijgbaar bij de Nieuwlandstraat 34 (voormalige VVV), filialen van de openbare bibliotheek in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout, Tilburgse musea en het Regionaal Archief Tilburg.

Thema-avond

Donderdag 9 september vindt in het Natuurmuseum Brabant (Spoorlaan 434, Tilburg) de thema-avond "De smaak van de 19^e eeuw" plaats. Het programma van deze avond ziet er als volgt uit.

19.15 uur Ontvangst met koffie en thee
20.00 uur Welkom door wethouder monumenten Marieke Moorman 20.15 uur Smaak en neostijlen in 19^e eeuws Tilburg door Joost Op 't Hoog (architectuurhistoricus)
20.45 uur Pauze
21.05 uur Herbeleving negentiende eeuw en nieuwe media (en de Cuyperscode) door Bertine van Hövell (www.lostagain.nl)

21.30 uur Smaakontwikkeling, proeven, geuren door Guus van Es (IFF)
22.00 uur Een afsluitend drankje

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Bezoekers wordt daarom geadviseerd op tijd aanwezig te zijn.
---