Gemeente Enschede

Open Monumentendag in het stadhuis

De smaak van de 19e eeuw

Zaterdag 11 september is het Open Monumentendag met als thema dit jaar: "De smaak van de 19de eeuw". Het Stadhuis opent tussen 10.00 en 16.30 uur haar deuren voor alle belangstellenden. Met een leuk en gevarieerd programma en de daarbij behorende aankleding wordt zoveel mogelijk de link gelegd met de 19de eeuw.

Stadsomroeper
De zoektocht naar de beste jeugd-stadsomroeper van de stad is onderdeel van het programma. Een wedstrijd waarin alle deelnemers, geheel in 19e eeuwse kleding, een kwartier de tijd hebben om te laten zien hoe ze het publiek nieuwsgierig kan maken om een kijkje in het stadhuis te nemen. Een jury beoordeelt vervolgens wie de eretitel voor zijn of haar naam mag zetten.

Bijzonder
Het programma op het Stadhuis biedt, naast de wedstrijd, vele bijzondere activiteiten. Wat te denken van een bezoek aan de burgemeesterskamer? Of het beklimmen van de stadhuistoren? Of aan de Raadzaal, waar raadsleden en griffiemedewerkers op speelse wijze tonen hoe Enschede zich ontwikkelde in de 19e eeuw, en op welke wijze de gemeenteraad daarin een rol speelde.
In het stadsarchief bevindt zich informatie om de herinneringen aan de voorouders op te halen. Hulp wordt geboden bij het maken van een stamboom of het vinden van allerlei wetenswaardigheden. Gelegenheid wordt geboden om een kijkje in de catacomben van het stadhuis te nemen. In de trouwzaal bestaat zelfs de mogelijkheid een flits(ende) huwelijkssluiting na te spelen. En in de burgerzaal vindt een historische markt plaats. Bezoekers kunnen daar, terwijl ze genieten van een kopje thee met een heerlijk stukje taart, onder meer zien hoe een ambachtelijke bakker, een glas in lood maker en midwinterhoornmaker te werk gaan. Met de opbrengsten van deze markt wordt een goed doel gesteund.

Dit alles is te beleven op de Open Monumentendag in het stadhuis, langestraat 24.