Gemeente Best

Open Monumentendag: 11 en 12 september 2010

08-09-2010

Zaterdag 11 en zondag 12 september 2010 is het weer zover.....Open Monumentendag! Ieder jaar wordt op de tweede zaterdag en/of tweede zondag in september Open Monumentendag gehouden. Op deze dagen zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag.

Open Monumentendag 2010

Op de landelijke Open Monumentendag kunt u ook kennismaken met ons eigen Bestse monument: de St. Odulphuskerk.

Zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur zijn in de kerk medewerkers van de plaatselijke VVV en van de parochie aanwezig voor het geven van informatie. Op beide dagen is er regelmatig orgelspel op het gerestaureerde Vollebregtorgel uit 1850.

Op zondag treedt om 14.00 uur het gemengd Odulphus- koor op, met tussenspel op het orgel. Ook is het mogelijk om tijdens de monumentendag de toren te beklimmen tot boven de kerkgewelven.

Vanaf dat punt hebt u een fraai uitzicht over Best. De tuin van de pastorie is ook open voor bezichtiging. Op zaterdag en zondag vindt om 15.00 uur een rondleiding plaats over het Sint Odulphuskerkhof.

U kunt bovendien gratis meedoen aan de Odulphuskerk-quiz en maakt daarmee kans op één van de leuke prijzen.

Vrijdag 10 september 2010 is het klassedag: 's morgens bezoeken leerlingen van groep 7 van de Bernardusschool en De Zevensprong de kerk in het kader van het lesprogramma over de Open Monumentendag.

De Odulphuskerk is de enige kerk in Nederland die op de geboortegrond staat van een heilige. De huidige kerk is gebouwd in 1880 en is één van de mooiste neogotische kerken van ons land.

'De smaak van de 19e eeuw'
Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2010, 'De smaak van de 19e eeuw', is op de St. Odulphuskerk zeker van toepassing. 'De smaak van de 19e eeuw' betekent aandacht voor monumenten uit die tijd die nog bewaard zijn gebleven. Het zijn markante gebouwen die een (stedenbouwkundige) ankerfunctie hebben of op een andere manier op een bijzondere of bepalende plek gelegen zijn. Deze gebouwen worden vaak als iconen van een stad of dorp beschouwd. In het magazine van de Open Monumentendag zijn voor elke gemeente maximaal drie aanraders vermeld. U komtdus gegarandeerd iets van uw smaak tegen.

Voor meer informatie over de Open Monumentendag kunt u terecht bij mevrouw Mariet van Erp-van de Sande, telefoon: (0499) 371 118 of (06) 10 40 33 04, of per e-mail: jovanerp@kpnplanet.nl.
---