Gemeente Breda

Open Monumentendag Breda: reizen door de negentiende eeuw

Komend weekend staat weer in het teken van Open Monumentendag. Op zaterdag
11 september kan iedereen in Breda een verrassende reis door de negentiende eeuw verwachten.

Wethouder Wilbert Willems zal die dag om 12.00 uur het eerste exemplaar in ontvangst nemen van een boek uit de Erfgoedreeks Breda over architect Frans Mol. Daarnaast maakt hij samen met een aantal leden van de raadcommissie Maatschappij een wandeling langs Bredase monumenten.

Wethouder Willems: âBreda doet al verschillende jaren enthousiast mee aan Open Monumentendag.
Onze Nassaustad telt maar liefst 900 monumenten, waarvan er 400 in het centrum staan. Daarom hebben we de binnenstad onlangs voorgedragen voor plaatsing op de Voorlopige Werelderfgoedlijst. Het verbaast me dan ook niet dat het aantal bezoekers tijdens Open Monumentendag de afgelopen jaren sterk is toegenomen: van 800 bezoekers in 2003 naar 19.000 bezoekers vorig jaar.â

Reizen door de 19de eeuw
âBon Voyage!â is het thema van Open Monumentendag Breda 2010. Onder andere door de aanleg van spoorlijnen, reisden steeds meer mensen sneller en over steeds grotere afstanden. Ze kwamen zo in aanraking met exotische smaken en moderne uitvindingen als stoommachines, foto en film. De wereld veranderde daardoor in een snel tempo. Zaterdag kan iedereen de ervaringen van een reiziger uit de 19de eeuw beleven. Op sommige plekken ontmoet men vreemde figuren uit de negentiende eeuw die de bezoeker meenemen naar verhalen die zich achter de gevels verschuilen. Hier en daar weerkaatsen klanken die daar wellicht meer dan honderd jaar geleden ook al te horen waren. Men moet zich voorbereiden op het onverklaarbare, want soms verandert een plek terwijl men er naar kijkt. Degenen die willen weten wat âden luie hoekâ is, benieuwd zijn wat er in de negentiende eeuw op de Grote Markt gebeurde of wat âde Concordiaâ was, moeten zaterdag 11 september naar beslist naar Breda komen.

Alle activiteiten zijn gratis.

Boekpresentatie
Zaterdag 11 september wordt tevens deel 5 van de ErfgoedReeks Breda gepresenteerd. Het boek gaat over de Bredase architect Frans Mol. Zijn dochter Ietje Erkens-Mol vond in de erfenis van haar vader een aantal reisfotoboeken. Ze raakte geboeid en dook in zijn verleden. Frans Mol heeft een groot aantal gebouwen in Breda en Zuid-Nederland op zijn naam staan, waarvan een deel nu rijksmonument is.
Het boek is tijdens de Open Monumentendag te koop tegen een gereduceerd tarief (geen ⬠14,95 maar ⬠10.00). In tegenstelling tot wat in het programmaboekje vermeld staat, vindt de boekverkoop plaats in de Begijnenzaal op het Begijnhof (Catharinastraat) en nÃet in de St. Joostkapel aan de Ginnekenstraat.

Programmaboekje en website
Het programmaboekje van Open Monumentedag is gratis op te halen in het stadskantoor, de centrale Bibliotheek Breda of bij de VVV-Breda. Hierin staat het volledige dagprogramma. Het kan ook als persoonlijk logboek gebruikt worden: men kan er eigen unieke ervaringen en herinneringen in vastleggen.
Het programma is ook online te vinden op www.openmonumentendagbreda.nl. Via een speciaal zoeksysteem kan men op die site zoeken op tijdstip of bijvoorbeeld de interesses die men heeft. Zo kan men nagaan welke activiteiten te maken hebben met muziek, theater of bijvoorbeeld film en welke van de activiteiten geschikt zijn voor kinderen.

Â

Â

Breda, 9 september 2010