Gemeente Zutphen

nieuwe publicatie over archeologisch onderzoek naar armoede in 19e-eeuws Zutphen

Archeologische opgravingen aan de Wanne-Lievenheersteeg

Tijdens de Open Monumentendagen (11 en 12 september) zal een boek verschijnen over de opgravingen aan de Wanne-Lievenheersteeg, getiteld "Van achtertuin tot achterbuurt". Michel Groothedde, stadsarcheoloog van Zutphen en mede-auteur van het boek zal rond het middaguur in het stadhuis op 12 september het eerste exemplaar uitreiken aan wethouder Hans la Rose.

Smaak van de 19e eeuw

De Open Monumentendagen staan in het teken van de smaak van de 19e eeuw. Het boek, geschreven en samengesteld door Arjan den Braven, Bert Fermin en Michel Groothedde, belicht de keerzijde van de 19e eeuw die voor Zutphen zo'n welvarende tijd lijkt te zijn geweest, getuige de vele monumentale herenhuizen en openbare gebouwen. De gebouwde getuigen van de armoedige kant van de Zutphense samenleving zijn echter vrijwel geheel door sloop verdwenen.

In de zomermaanden van 2007 werd door de archeologische dienst van de gemeente Zutphen archeologisch onderzoek verricht op de hoek van de Wanne en de Lievenheersteeg. Woonbedrijf Ieder1 bouwde hier Het Wannehofje, een appartementengebouw voor Humanitas-DMH.

Beroerde leefomstandigheden

Eén van de interessante ontdekkingen tijdens archeologisch onderzoek was een tweetal vroeg 19e-eeuwse sloppengangen. Over de oorspronkelijke bewoners van de zeven eenkamerwoningen (negen tot twaalf vierkante meter!) was tot nu toe nauwelijks iets bekend, evenmin over hun huisraad. Wel bekend was dat de woon- en leefomstandigheden in dit deel van de stad, in de volksmond beter bekend als de Polsbroek, zelfs voor toen geldende maatstaven buitengewoon slecht waren. Pas na de grote cholera-epidemie van 1866 groeide het besef bij de overheid dat betere huisvesting van minder vermogende Zutphenaren geen overbodige luxe was. In respectievelijk 1872 en 1875 worden beide armengangen aan de Lievenheersteeg dan ook als zodanig opgeheven en verbouwd tot grotere, betere woningen. Bovendien werden aan de Wanne vier grotere arbeiderswoningen gebouwd. Het was het begin van de sociale woningbouw.

Deze publicatie laat u kennismaken met de geschiedenis van het gebied, de mensen die er woonden en werkten, de resultaten van de opgravingen en de vele vondsten die er zijn gedaan.

Rondleiding

Naar aanleiding van het verschijnen van deze publicatie houdt gemeentelijk archeoloog Michel Groothedde op 11 en 12 september een rondleiding langs de resten van de 19e-eeuwse armoede en sociale woningbouw (zie voor het programma van de Open Monumentendagen www.zutphen.nl. De programmabrochure is daar te downloaden).

Het boek zal vanaf 11 september te koop zijn in de Zutphense en Warnsveldse boekhandels en op 11 en 12 september bij de VVV en de informatiestand in het stadhuis. Het boek (96, pagina's, 98 afbeeldingen, full color) kost EUR 15,-.