Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse in het teken van de architectuur: Architectuurprijs en architectuurplaquette

09 september 2010

Architectuurprijs 2010

Zaterdag 11 september 2010 vindt de uitreiking plaats van de architectuurprijs 2010.

Tevens wordt afscheid genomen van Spijkenisse als plaquettestad met het onthullen van 26 architectuurplaquettes, wordt kennis gemaakt met de architectuurfietsroute en vindt de overdracht aan de gemeente Almere plaats. Dit alles vindt plaats in theater De Stoep.

De architectuurprijs 2010
Wethouder Christel Mourik overhandigt zaterdag de architectuurprijs 2010 aan de winnaar die deze dag bekend gemaakt wordt. Spijkenisse telt veel mooie en ook bijzondere gebouwen. Om daar meer aandacht voor te vragen heeft de gemeente een architectuurprijs in het leven geroepen. Deze prijs wordt elke 3 jaar uitgereikt. Het publiek bepaalt welk gebouw het mooiste is. In 2007 was dat City Plaza.

In 2010 zijn genomineerd:

* De Zomertuinen

* het Uitplein

* de Gelinckschool

Zaterdag wordt bekend gemaakt wie de winnaar is. Mensen hebben via internet kunnen stemmen via een oproep in DIT! is Spijkenisse.

Spijkenisse plaquettestad
Spijkenisse neemt afscheid als plaquettestad. Het stokje wordt overgedragen aan Almere, wethouder Gert-Jan 't Hart gaat daarvoor zondag 12 september 2010 speciaal naar Almere om aan Adri Duivesteijn, wethouder in Almere, de titel over te dragen. Zaterdag wordt afgesloten met de onthulling van 26 plaquettes. De architectuurplaquette is een initiatief van het NAI.

Op de plaquette staat vermeld

* wie de architect is van het gebouw

* wie het gebouwd heeft

* wie de opdrachtgever is

* wanneer het gebouw is gebouwd

De gemeente heeft 26 bijzondere gebouwen in Spijkenisse voorzien van een plaquette.

Speciale gast Sjoerd Soeters
Speciale gast zaterdag is de bekende Nederlandse architect Sjoerd Soeters. Vanuit de maatschap Soeters van Eldonk is Soeters supervisor geweest voor diverse bouwprojecten, waaronder Circus Zandvoort, het Java-eiland in Amsterdam en Haverleij in Engelen bij 's Hertogenbosch.

Voor Spijkenisse heeft Soeters een belangrijke stempel gedrukt op het aanzicht van het centrum. Hij is de architect van het vernieuwde centrum, waardoor het centrum van Spijkenisse een heel ander aangezicht kreeg en aantrekkelijke winkelstad werd. Sjoerd Soeters houdt een toespraak.

Architectuurfietsroute
Omdat architectuur een belangrijke rol speelt bij de promotie van de stad, is een architectuurfietsroute samengesteld. De fietsroute voert langs een groot aantal gebouwen met plaquettes. Het is een leuke route geworden, die niet alleen voert langs gebouwen met plaquettes, maar ook langs gebouwen die gekozen zijn vanwege de historische of andere bijzondere betekenis.

Voor de bijeenkomst zijn de eigenaren van de gebouwen uitnodigt, de opdrachtgevers, de architecten en de aannemers. Daarnaast ook de vrienden van het NAI.

Interne links


* Architectuur Fietsroute door Spijkenisse