Wetterskip Fryslân

Friese molens open voor publiek

donderdag, 9 september 2010
Wetterskip Fryslân en Stichting Waterschapserfgoed doen mee aan de Friese molendag. Op zaterdag 11 september 2010 stelt Wetterskip Fryslân de `Lonjé molen' van Bolsward open voor bezichtiging. Stichting Waterschapserfgoed stelt die dag de Amerikaanse Windmotor Greate Wierum aan de Legedijk in Lytsewierrum en de molens van Cornwerd, Aldtsjerk en Húns open voor publiek. Iedereen is van harte welkom. De molens zijn open van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Ook het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is op zaterdag 11 september gratis toegankelijk. Een overzicht van alle Friese deelnemende molens staat op www.friesemolendagen.nl.

Molens spelen een belangrijke rol in het waterbeheer in Friesland. Wetterskip Fryslân kan onder extreem natte omstandigheden molens en windmotoren inzetten om wateroverlast in polders te voorkomen. Hiervoor heeft het waterschap overeenkomsten afgesloten met ondermeer de Stichting Waterschapserfgoed.

Onder normale omstandigheden is de inzet van molens niet nodig, omdat de huidige bemaling hierop is ingericht. Voor extreme situaties heeft Wetterskip Fryslân de beschikking over mobiele waterpompen die overal in de provincie kunnen worden ingezet. Ook de monumentale molens, in beheer van Stichting Waterschapserfgoed, hebben bij het wegpompen van uitzonderlijke hoeveelheden neerslag opnieuw een functie gekregen. Als gevolg van de klimaatverandering neemt de kans op veel neerslag in een korte periode toe. Wetterskip Fryslân verwacht hierdoor dat in de toekomst de molens van Stichting Waterschapserfgoed vaker ingezet worden.