Gemeente Zwolle

Kom naar de Zwolse Monumentendag

Open Monumentendag voormalige Statenzaal

Zwolle heeft ruim 800 monumenten. Zaterdag 11 september 2010 tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag zijn veel van deze monumenten open voor bezichtiging. De dag staat in het teken van ´de smaak van de negentiende eeuw´.

Wethouder Monumentenzorg Gerrit Piek opent zaterdag om 9.30 uur in de voormalige Statenzaal in de Diezerstraat de Open Monumentendag. Hij doet dat door samen met Overijssels gedeputeerde Dick Buursink, waarnemend directeur Jelle Kooistra van de bibliotheek en architect Jacobus van Lokhorst het teruggebrachte baldakijn boven Vrouwe Gerechtigheid te onthullen. Dat moment markeert tevens het einde van de restauratie van de voormalige Statenzaal.

Topmonument

Velen beschouwen de voormalige Statenzaal als één van de topmonumenten uit de reeks van ruim 800 monumenten in Zwolle. De neogotische zaal is een ontwerp van architect en rijksbouwmeester J. van Lokhorst en dateert uit de jaren 1897 en 1898. Tot 1971 was de zaal het decor voor de vergaderingen van Provinciale Staten van Overijssel. Sinds 1975 is een deel van de bibliotheek in het gebouw gevestigd.

Deuren open

De oude Statenzaal is één van de monumenten die zaterdag is te bezichtigen. Andere monumenten die de deuren open hebben, zijn onder meer de Doopsgezinde Kerk aan de Wolweverstraat, het Hopmanshuis aan het Rodetorenplein en de Oude Ambachtsschool aan de Mimosastraat.

De neogotiek staat centraal in Zwolle. Naast de voormalige Statenzaal kent Zwolle twee andere belangrijke vertegenwoordigers van de neogotiek: de Dominicanenkerk en klooster en het interieur van de Onze Lieve Vrouwen Basiliek. Vanzelfsprekend zijn ook deze zaterdag toegankelijk.

Smaak van de negentiende eeuw

Het thema van de Open Monumentendag is ´de smaak van de negentiende eeuw´. Kijkend naar de bouwstijlen kent die smaak veel variaties. Daarnaast is er een wandelconcert langs de diverse orgels in de kerken, waar de organisten ´de smaak van de negentiende eeuw´ laten horen. Diverse restaurants spelen zaterdag ook in op het thema. Zij serveren gerechten uit de negentiende eeuw.

Korenzang

Theater Initiatief Zwolle (TIZ) voert zaterdagmiddag in de Sassenpoort drie keer het stuk `Vandaag was gisteren morgen'. De Zwolse bridgeclubs houden voor bridgers een bridgedrive in kroegen en monumenten. In diverse monumenten kunnen bezoekers luisteren naar korenzang. Speciaal voor de Open Monumentendag is er een centraal informatiepunt op de Grote Markt.

* Meer informatie op deze website en op openmonumedag.nl.