Gemeente Almelo

Calamiteitenoefening rondom Almelo Verdiept

9 september 2010 - De brandweer en geneeskundige hulpdiensten houden zaterdagochtend 11 september in samenwerking met ProRail en Regio Twente een calamiteitenoefening in de tunnelbak van het spoortracé Almelo verdiept.

Doel is het beoefenen van procedures en het testen van getroffen voorzieningen om in het geval van een daadwerkelijk ongeval effectief te kunnen optreden. Daarnaast vormt de oefening voor hulpverleningsdiensten een kennismaking met de tunnelbak. De oefening is op deze dag gepland omdat er vanwege werkzaamheden aan het spoor geen treinverkeer plaatsvindt.

Almelo Verdiept maakt deel uit van het hoofdspoorwegennet waarvan ProRail de beheerder is. Op dit tracé vinden vervoersbewegingen met zowel passagiers als goederen plaats. De hulpverleningsdiensten willen daarom voorbereid zijn op ongevallen waarvan de effecten verder reiken dan het spoor alleen.

Door de realisatie van het project Almelo Verdiept is er een veiliger situatie gerealiseerd. Dit komt bijvoorbeeld door het verdwijnen van de overweg Schoolstraat/Violierstraat en de overweg Nieuwstraat. De kans op een aanrijding tussen een auto en een trein is daardoor kleiner. Tegelijkertijd vraagt het verdiepte spoor om een andere handelswijze van hulpdiensten, mocht zich toch een ongeval voordoen. Er zijn maatregelen en procedures ontwikkeld om hierop zo goed mogelijk voorbereid te zijn. De oefening heeft tot doel dat hulpverleningsinstanties trainen met deze procedures en bekend raken met de situatie in de tunnelbak.