Gemeente Dalfsen

Dalfsen maakt monumenten herkenbaar

10-09-2010

Op monumentendag zaterdag 11 september bevestigt wethouder Klaas Agricola op drie gemeentelijke monumenten een herkenningsschildje.

Deze drie panden zijn in juni 2008 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Ook de eigenaren van alle andere gemeentelijke monumenten wordt de mogelijkheid geboden een herkenningsschildje te krijgen.

Het programma is als volgt:
11.00 uur: Rooms Katholieke kerk van de Heilige Cyriacus, Wilhelminastraat 23 in Dalfsen;
12.00 uur: Villa met koetshuis "Klein Statum", Blikman Kikkertweg 3 in Lemelerveld;
13.00 uur: Villa, Burg. Backxlaan 325 in Nieuwleusen.

Alle objecten van de gemeentelijke monumentenlijst hebben deze status door hun cultuurhistorische, architectonische, stedenbouwkundige waarden, gaafheid en zeldzaamheid.
De Rooms-katholieke kerk is gebouwd in 1939 in een traditionele stijl met elementen van het baksteenexpressionisme. De kerk is van het type basiliek. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen en worden gekenmerkt door een muizentandlijst en een goot op klossen. Nagenoeg alle vensters bevatten een glas-in-loodraam.

Villa "Klein Statum" dateert uit het begin van de twintigste eeuw en is opgetrokken in een sobere variant van de zogenaamde chaletstijl. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd. Zij worden gekenmerkt door een donker geschilderde plint en een cordonlijst.

De villa in Nieuwleusen dateert uit circa 1935. Het pand heeft een hoog gebogen zadeldak met overstek en is gedekt met rode pannen. In ieder dakvlak is een gemetselde, langwerpige dakkapel onder overstekend platdak geplaatst en op de nok staat een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen in halfsteens verband en worden gekenmerkt door een sokkel in donkerdere baksteen.