Ingezonden persbericht

Maastricht wordt bedolven onder culturele confetti

11 en 12 september

Het Parcours

Cultuur- en kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want na een zinderende, zwoele zomer staan de deuren van de culturele instellingen in Maastricht weer wagenwijd open. Cabaret, theater, design, pop, poëzie of toch liever klassieke muziek, jazz, opera en hedendaagse dans? De stad Maastricht en haar theaters en musea bieden het dit najaar allemaal!

Hoe, wat en waar?
Dat ontdek je op zaterdag 11 en zondag 12 september, want dan vindt het Parcours plaats, dé officiële start van het culturele seizoen in Maastricht. Al vijftien jaar brengt Het Parcours aan het begin van het culturele seizoen leven in de Maastrichtse brouwerij. Wat begon met een rode loper door een aantal straten is uitgegroeid tot een uitmarkt die de hele binnenstad kleurt. Tijdens Het Parcours laten theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen zien wat ze in huis hebben. Het Parcours staat dan ook bol van sprankelende optredens en activiteiten op de beste podia en mooiste plekjes van Maastricht. Dé kans om met alle Maastrichtse culturele instellingen kennis te maken en te genieten van optredens uit andere windstreken. Op zaterdagavond vindt traditiegetrouw de opening plaats. Tijdens de (gedeeltelijk) autovrije zondag barst het culturele feest los en kunnen cultuurliefhebbers op verschillende plekken in de stad terecht voor muziekoptredens, theatervoorstellingen en andere performances.

Kortom, een Parcours waar elke cultuurliefhebber naar uitkijkt!
Het Parcours gaat ondergronds

De feestelijke opening van Het Parcours op zaterdagavond vindt deze keer plaats in de parkeergarage onder het Vrijthof. Geluidskunstenaar Kaspar König is gevraagd dit evenement in een nieuw jasje te steken. Geen traditionele openingsavond gevuld met officiële praatjes in het statige Theater aan het Vrijthof, maar een ondergronds feestje in een parkeergarage met in- en uitrijdende auto's vol cultuur. Zijn opdracht voor de opening van Het Parcours klinkt simpel: kruisbestuiving creëren. Publiek dat normaliter alleen naar klassieke muziek luistert uitdagen om ook een dansvoorstelling bij te wonen.

Voor Kaspar König was al snel duidelijk dat het doorbreken van oude patronen makkelijker zou zijn in een totaal andere omgeving. 'Een onderwereld creëren, los van de bovenwereld, dat leek mij wel wat. Zo ben ik uitgekomen bij een parkeergarage.' Op openbaar terrein waar je anders je auto parkeert, wordt onder de titel 'Park your ID' nu cultuur geparkeerd. In de parkeergarage hoopt König een heel andere dynamiek te bereiken dan in een theater. 'Cultuur rijdt naar binnen in auto's. Geen eindeloze voorbereidingstijd, maar plug & play. Iedereen krijgt 5 minuten en geeft een korte en krachtige sneak preview. Het publiek loopt rond. Of laat zich rondrijden in elektrische auto's. De chauffeur bepaalt dan de route en het tempo.'

Niet alleen de onconventionele locatie, maar ook de invulling van het programma zal de opening een andere dynamiek geven. 'Met het oog op Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 worden niet alleen de Maastrichtse culturele instanties, maar ook die uit de omliggende steden uitgenodigd hun ideeën in de garage te parkeren. Een Euregionale meet & greet. Kunstenaars uit alle hoeken van Europa rijden hun auto de garage in en geven voorstellingen,licht- en geluidperformances. '

Ook zijn er voorstellingen, performances en presentaties in de bovenwereld: in Theater aan het Vrijthof en op de Markt. 'Terwijl in de bovenwereld 600 mensen luisteren naar het LSO, broeit er in de onderwereld al van alles. Met een paar musici voorop loodsen we dat publiek na het concert de onderwereld in. 'Perpetuum Mobile' van Johan Strauss live in een parkeergarage. Een conceptueel kunstwerk op zich', aldus Kaspar König.

Meer info over Kaspar König is te vinden op www.kasparkoenig.com
Genoeg te beleven...

Kijk voor meer informatie en een actueel overzicht van alle podiumkunsten, tentoonstellingen, evenementen en festivals op www.maastrichtsuitburo.nl en VVV Maastricht website.