Gemeente Dirksland


Open Monumentendag 2010: De Smaak van Goeree-Overflakkee

Zaterdag 11 september wordt op Goeree-Overflakkee Open Monumentendag "gevierd" en worden op het gehele eiland activiteiten georganiseerd.

Allerlei lokale organisaties grijpen de landelijke Open Monumentendag aan voor een feestelijk en informatief evenement. Het landelijke thema "de smaak van de 19e eeuw" biedt daarvoor tal van aanknopingspunten in bouwstijlen, maatschappelijke ontwikkelingen en tradities.

Rethorica, Sommelsdijk
Ook dit jaar wordt weer Societeitsbrood of armenbrood gebakken en gegeten. Het gerestaureerde Van Aerssenhuis is te bezoeken en daar starten de Sommelsdijkse activiteiten, bijvoorbeeld een rondwandeling langs voormalige winkelpanden. Verderop in de Voorstraat is 's middags in de Remonstrantse kerk literair café met eilandelijke dichters en schrijvers. Op Lust en Last is dan een gevarieerd streekcultureel programma. Zaterdagavond is er een openluchttheatervoorstelling "De Venetiaanse Tweeling".

Sms-en in Den Bommel
In de Bommel wordt een klein "Waterlooplein" gemaakt, een negentiende eeuws sms-plein met smaak, muziek en spel (dictee, straattoneel, straatvoetbal). Natuurlijk zijn Molen De Bommelaer en de Hervormde Kerk open, in 1647 de eerste nieuw gebouwde protestanse kerk op ons eiland.

Jaarmarkten en voor elk wat wils
In Middelharnis, Dirksland en Goedereede worden jaarmarkten georganiseerd met etenswaren, gebruikte spullen, bloemen en ambachtelijke producten.

Molens
De molens van de Molenstichting zijn traditiegetrouw ook geopend en de molenaars vertellen graag over de betekenis en de techniek achter deze fraaie windkrachtmechanieken die het graan van de omliggende landerijen verwerkten tot meel.

Puzzeltochten
In het programma zijn drie puzzeltochten te vinden: Dirksland en Goedereede staan in de gids en bekend is dat ook in Ooltgensplaat een puzzeltocht wordt aangeboden.

Muziek
Het Reizend Monumentenorkest en het koor Magnificat brengen hun muzikale programma op negen plaatsen. Magnificat verzorgd reisconcerten met geestelijke muziek uit de negentiende eeuw in de ringkerken van Sommelsdijk, Dirksland, Middelharnis en Ouddorp.

Open Monumentendaggids
De eilandelijke werkgroep Open Monumentendag heeft ook in 2010 het programma samengebracht in een gids, die rond 1 september huis-aan-huis op Goeree-Overflakkee wordt verspreid. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties, gemeenten en stichting Podium. De uitgave van de gids is mogelijk in het kader van het Programma Cultuurparticipatie. De digitale versie van Monumentengids en Fotopuzzeltochten zijn onder andere te vinden op www.cultuurpleingo.nl, leuk om door te zenden naar familie of bekenden aan "de overkant". Reacties en suggesties kunt u mailen naar podium@hetdiekhuus.nl.