Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 8 september 2010

Programma Open Monumentendag 2010, Amersfoort

Open Monumentendag, dat plaatsvindt in het weekend van 11 en 12 september, staat dit jaar in het teken van De Smaak van de 19e eeuw. Op deze 24e Monumentendag openen veel monumenten in Nederland eenmalig hun deuren voor het publiek. In Amersfoort zijn zowel op zaterdag als op zondagmiddag monumenten te bezichtigen.

Extra aandacht krijgt dit jaar Park Randenbroek: een voorbeeld van smaak van 19e eeuwse tuinarchitectuur in Nederland. Een van de beroemdste bewoners van dit landgoed was Jacob van Campen, de architect van het huidige paleis op de Dam in Amsterdam. Onder leiding van deskundige gidsen kunnen bezoekers een rondwandeling door het park maken, waarbij zij inzicht krijgen hoe de oorspronkelijke 17e eeuwse tuin van Van Campen in de 19e eeuw is getransformeerd tot een kleurrijk landschapspark. In het koetshuis van Park Randenbroek geeft poppentheater Toermalijn op zaterdag- en zondagmiddag om 14.30 uur de voorstelling 'Poppenkunstjes'.

19de-eeuwse gerechten bij Restaurant Monnikendam
In restaurant Monninkendam kunnen bezoekers de smaak van de 19e eeuw wel heel letterlijk proeven. Speciaal voor deze dag serveert de kok 19e eeuwse smaakmakertjes. 's Avonds kunnen gasten kiezen voor een drie gangen armeluis- of rijkeluismenu.

Industrieel Erfgoed en historische schepen langs de Eem
In de 19e eeuw hebben zich veel fabrieken in Amersfoort gevestigd, vaak dichtbij het spoor en de Eem. Hiervan is nog een aantal voorbeelden bewaard gebleven. In het pas gerestaureerde complex van Rohm & Haas in het Oliemolenkwartier is nu Zeep Architecten gehuisvest. Aan de Kleine Koppel kan het complex van Warner Jenkinson worden bezocht en de historische schepen in de Eem.

Muziek in monumenten
In veel monumenten zijn koren en ensembles aanwezig in het kader van de Dag van de Amateurkunst. In de verschillende kerken wordt een 19e eeuws orgelrepertoire gespeeld.

Boek 'Amersfoortse Parken en de Smaak van de 19de eeuw'
Het volledige programma van de Open Monumentendag 2010 is opgenomen in het boekje 'Amersfoortse Parken en de Smaak van de 19de eeuw'. Deze uitgave is voorafgaand en tijdens de open monumentendagen voor ¤ 2, - te verkrijgen bij VVV Amersfoort, Stationsplein 9-11 en het gemeentelijk Informatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7. Na 13 september kost deze uitgave ¤ 5, -.

Noot voor de redactie,