Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

OPEN MONUMENTENDAG

DE SMAAK VAN DE 19E EEUW
De 19e eeuw was een periode van technologische vernieuwing en industriële revolutie. Ook in de architectuur werd een nieuwe invulling gegeven. Een periode die verrassende monumenten voor Utrecht heeft opgeleverd, waaronder Achter de Dom 14. Op open monumentendag opent ook Aorta haar deuren.

OPEN HUIS
za 11 sept

10:00-17:00
De 19e eeuw bracht nieuwe helden voort: de ingenieurs. Vooral openbare gebouwen als kerken, scholen, theaters, stations, fabrieken en woonhuizen werden in neo-classicistische stijl door hen opgetrokken. Denk aan het Stadhuis (voor de verbouwing), de Winkel van Sinkel en de Augustinuskerk. Hiertegen ageerde een nieuwe beroepsgroep: de architecten. Zij hekelden de in hun ogen simpele 'ingenieursbouw' en grepen terug op de Gotiek en Renaissance. Bekend was de katholieke bouwmeester Pierre Cuijpers. De in Utrecht actieve Alfred Tepe was een van zijn leerlingen, architect van o.a. de Sint Willibrordkerk. (bron: OMD)

Architectuurcentrum Aorta is gevestigd in een monument. In de kern is het middeleeuws, maar het pand heeft sindsdien diverse verbouwingen ondergaan. Waaronder in de 19e eeuw onder leiding van architect I.H.S. van Lunteren sr. In de 19e eeuw heeft het pand o.a. als Hoofdpostkantoor dienst gedaan, tot de bouw van het nieuwe postkantoor aan de Neude (1924). Op Open Monumentendag is het monument Achter de Dom 14 te bezichtigen tussen 1 10:00 en 17:00.

Aan de balie van Aorta zijn gidsen te koop (kosten ¤ 1) voor routes langs 'Industrieel erffgoed' en architect Tepe 'Bouwen voor het geloof'. U kunt op eigen gelegenheid de panden bezichtigen.

()

()

ROUTE
za 11 sept

VAN RENBAAN TOT ZAKENKWARTIER
Naast het programma in de binnenstad is er aandacht voor de Maliebaan op Open Monumentendag. De Maliebaan werd in de 17e eeuw aangelegd als 'sportveld', waar men het 'Paille Maille spel' kon spelen. In de 19e eeuw verrezen hier voorname villa's en herenhuizen. Deze vormen nu een staalkaart van 19e-eeuwse bouwkunst. (bron: OMD)

Ter gelegenheid van Open Monumentendag organiseert Aorta een gratis rondleiding Maliebaan en omgeving. De gebouwen en het landschap vertellen het verhaal: van renbaan tot zakenkwartier, nieuw naast oud, architectuur naast omgeving. Aanvang: 15.30 uur Vertrek: verzamelen bij de informatiestand van de Open Monumentendag, park Lepelenburg, nabij de muziektent, Utrecht Duur: 1 : uur

INFORMATIE
locatie expo
vertrekpunt
kosten
reserveren
WWW.AORTA.NU
Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht Informatiestand Park Lepelenburg, nabij muziektent Gratis ter gelegenheid van Open Monumentendag
Verplicht reserveren via tours@aorta.nu



Ingezonden persbericht