Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 augustus 2010

Wallenfestival 2010: Theater, dans, muziek, film, streetparade, markt - 1e editie

Het Wallenfestival zet het Wallengebied een weekend in de spotlights! De eerste editie van het festival presenteert op 11 en 12 september op verschillende plekken een groot aantal activiteiten op het gebied van theater, dans, muziek en film. Op de nieuwmarkt staat op zaterdag een podium waar vooral Amsterdamse bands spelen en daar zal ook een Braziliaanse streetparade van start gaan. Op zondag klinkt op het Beursplein veel muziek en is er een Keltische markt. Het Wallenfestival is een initiatief van stadsdeelraad Amsterdam Centrum en wordt georganiseerd om nieuw en bestaand publiek in aanraking te laten komen met de historische en culturele aanknopingspunten van het Wallengebied.

Wallengebied (gebied tussen Geldersekade, Nieuwmarkt, Kloveniersburgwal, Nieuwe Doelenstraat, Rokin, Dam, Damrak en Centraal Station), 11 september 10.00-04.00 uur en 12 september 11.00-22.00 uur

Op het festival zie je uiteenlopende voorstellingen en tentoonstellingen waarin de aandacht uitgaat naar de positieve uitstraling van diverse partners in het Wallengebied. Hiermee wil het festival ontmoetingen stimuleren tussen bewoners van het Wallengebied, bewoners van geheel Amsterdam, artiesten en ondernemers.

Hoogtepunten: muziek, film en theater
Te zien zijn onder meer cabaret 'Liefde voor een Prikkie' in Casa Rosso, Hermi Hartjes met de theatervoorstelling 'Hendrickje, Rembrandts lief' in het Parooltheater, met aansluitend een historische wandeling over de Wallen. Verder vindt op zondag in de Oude Kerk een bevlogen miniopera plaats door het Amsterdam Youth Symphony Orchestra over de Schreierstoren, het IJ, over de hoeren, de heimwee en de grachten. Een klassiek concert door NedphO GO, onderdeel van Nederlands Philharmonisch orkest, is te beluisteren in de Courtyard van hotel the Grand. Filmvertoningen over de Wallen zijn te zien in het Buurt Informatie Centrum op de Zeedijk en in de Boomsspijker.

Programmering Culturele instellingen Wallengebied

Het Wallenfestival, georganiseerd door Stichting JAM, wordt gedragen door diverse partners uit het Wallengebied en hebben tijdens het weekend van 11 en 12 september hun reguliere programmering in het kader van het Wallenfestival geplaatst. Deelnemende culturele instellingen zijn onder andere de Oude Kerk, Theater de Engelenbak, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Theater & Productiehuis Frascati, Ons' Lieve Heer op Solder, Sexy Art Gallery, het Erotisch Museum, het Amsterdams Marionettentheater, Paleis van de Weemoed en het Amsterdam Centrum voor Fotografie.

Gratis optredens in de openlucht, Keltische markt en streetparade Na de Braziliaanse streetparade met dans en muziek, die start bij de Oude Kerk en eindigt op de Nieuwmarkt, zal burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, het Wallenfestival officieel openen. Verder is op het Beursplein op zondag een Keltische markt en zijn er op het podium het hele weekend diverse gratis optredens te zien, onder andere van de 4 Tuoze Matroze, Harmony Glen, de Garderobo's en drietal bands die in samenwerking met Winston zijn geprogrammeerd, zoals SunFire Souls, zomerse reggae en dansbare gitaar-rock, Ten Tem Pies, Spaanstalige latin-pop-rock en Giant Tiger Hooch, meerstemmige blues & folk liedjes.