Gemeente Borsele

Veel te zien tijdens Borsels Open Monumentenweekend op 11 en 12 september

Maar liefst 27 Borselse monumenteneigenaren openen op zaterdag 11 en/of zondag 12 september hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Dan is het namelijk Open Monumentenweekend. In veel monumenten vinden bijzondere culturele activiteiten plaats. Tijdens het weekend draait alles om het thema "De smaak van de 19e eeuw". Met dit thema wordt er ingezoomd op allerlei bijzonderheden in Borsele tussen de jaren 1800 en 1900 op het gebied van architectuur, muziek, mode, dagelijkse gebruiken, enz.

Wethouder Jan Zandee opent het Open Monumentenweekend op zaterdag 11 september om 13.00 uur in de kerk van de Protestantse Gemeente in 's-Heer Abtskerke, Kerkring 1. Ook maakt wethouder Conny Miermans de winnaar bekend van de fotowedstrijd "Breng Borsele in beeld". Vervolgens treedt het Zeeuwse TY Strijkkwartet op met muziek uit de 19e eeuw. Tijdens het weekend is de kerk in 's-Heer Abtskerke ook het centrale informatiepunt. Hier kunnen belangstellenden op zaterdag en zondag terecht voor meer informatie over het programma en de verschillende organisaties.

Behalve dat belangstellenden de 27 monumenten kunnen bezichtigen, vinden er in veel monumenten culturele activiteiten plaats. Zo kan in de Bonifaciuskerk, speciaal voor het thema "smaak", een Bonifacius biertje geproefd worden. Ook is daar de fototentoonstelling "me bin in de kerke etrouwd". Klederdrachtgroep Mooi Zeeland houdt in de kerk van de Protestantse Gemeente in 's-Heer Abtskerke een modeshow in 19e eeuwse klederdracht. In De Koutermolen in Hoedekenskerke is een tentoonstelling over de geschiedenis en constructie van de molen. De Koninklijke muziekvereniging "Eendracht Maakt Macht" treedt op in hoeve Van der Meulen.

Stalhouderij De Kok onderhoudt op zondag 12 september een regelmatige huifkarverbinding tussen de kerk en hoeve Van der Meulen in `s-Heer Abtskerke. Daarnaast rijdt een paardentram een rondje door het Nationaal Landschap vanaf de kerk in `s-Heer Abtskerke via Nisse, de Zwaakse Weel, Kwadendamme en Lange Weegje. Bijzonder is de excursie van Natuurmonumenten op zaterdag 11 september naar de recent gerestaureerde boerderijen de "Roode Hoeve" en "Middel Zwake" in Kwadendamme. Dit is het enige moment dat de twee rijksmonumentale boerderijen kunnen worden bezichtigd. De excursie start om 15.00 uur vanaf de (werk)boerderij van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk 5 in Kwadendamme.

Dit jaar kunnen alle kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd. Kinderen kunnen de kleurplaat inleveren tijdens het weekend bij het infopunt. Zij krijgen dan in ieder geval een cadeautje. Daarnaast maakt de mooiste kleurplaat kans op een leuke prijs. De kleurplaat staat op www.borsele.nl/openmonumentenweekend en in de Borselse Bode van 2 september. Op de website staat ook de programmafolder en een uitgebreide beschrijving van de opengestelde monumenten.