Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 30 augustus 2010

Opening Beeldenroute 'Uit Europa' te Zeist

Op zaterdag 11 september om 10.30 uur opent wethouder Joke Leenders van de gemeente Zeist de Beeldenroute 'Uit Europa' op de Algemene Begraafplaats (Woudenbergseweg 46) te Zeist. De beeldhouwwerken die langs de route staan, zijn gemaakt door steenhouwers en beeldend kunstenaars die verbonden zijn aan Steenhouwerij Joh. Jansen & Zn. uit Utrecht. Een aantal van hen zal op de dag van de opening aanwezig zijn voor een demonstratie van hun ambacht en een toelichting op de beeldhouwwerken. De opening van de Beeldenroute maakt deel uit van de Open Dag van de begraafplaats. De titel 'Uit Europa' drukt het verbindende thema van de beeldenroute uit: beelden die gemaakt zijn van Europese steensoorten. San Hop, die bij Steenhouwerij Joh. Jansen & Zn. de dagelijkse leiding heeft, vertelt waarom voor dit thema gekozen is. "Wat mooi is, hoef je niet altijd van ver te halen. Ons eigen Europa biedt zo ontzettend veel mooie steensoorten. Heel divers, heel uitgesproken. De Engelse leisteen zou je ingetogen kunnen noemen. De Franse Vaurion heeft een warme gloed over zich, terwijl de Diabas, uit Duitsland, vooral strak overkomt. En dan heb je nog gletsjerkeien, uit de Alpen, en de Belgische hardsteen. Allemaal stenen met hun eigen uitstraling en hun eigen mogelijkheden."

De Beeldenroute is een gezamenlijk initiatief van de steenhouwerij en Albert van der Laan, bedrijfsleider van de Algemene Begraafplaats. Hun doel is de sfeervolle begraafplaats aan de Woudenbergseweg op gepaste wijze een esthetische meerwaarde te geven. Overigens kent de Beeldenroute een dynamisch karakter: bij de volgende Open Dag, over twee jaar, zullen de beelden die er nu staan, plaats hebben gemaakt voor een serie beelden rond een nieuw gekozen thema.

Steenhouwerij Joh. Jansen & Zn. is een van de weinige steenhouwerijen in Nederland waar het ambacht van handmatig steenhouwen nog volop wordt beoefend en onderwezen. Verder is het bedrijf, in het licht van maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook buiten Europa alert op de arbeidsomstandigheden en naleving van de milieuregels op en rondom de toeleverende steengroeven.


Noot voor redacties