Gemeente De Wolden
-------------------------------------------------------------
Persbericht









Zuidwolde, 31 augustus 2010





Culturele synergie in De Wolden


De Wolden staat op zaterdag 11 september 2010 in het teken van cultuur, monumenten en feest. Vanwege bijzondere aandacht voor het cultuurlandschap en tal van activiteiten zoals muziekoptredens, straattheater en kinderactiviteiten heeft gemeente De Wolden vorig jaar de Rabo Vastgoedgroep Trofee gewonnen. Wethouder Liesbeth Koster geeft aan dat deze prijs een goede stimulans is om ook dit jaar weer een mooi programma samen te stellen. "Ik ben heel blij met het prachtige programma dat de gemeente in samenwerking met verschillende instellingen en inwoners tot stand heeft gebracht. Deze dag verdient veel publiek waarbij iedereen de culturele synergie proeft, ziet en beleeft!" , aldus de wethouder.

Met het luiden van de bel op de Bellemarkt in Echten start om 10.00 uur de Drentse Culturele Uitdag 2010. De Drentse Culturele Uitdag is gekoppeld aan Open Monumentendag en de Bellemarkt, die haar tienjarig lustrum viert.


Huis te Echten

Rondom het terrein Visio, Huis te Echten worden diverse activiteiten georganiseerd. Er zijn optredens van zang- en kooropleiding Viva la Musica, de band 'Geen Gedoe' en Scala Centrum voor de Kunsten komt langs met de tourbus. Op de markt exposeren kunstenaars hun werk en presenteren culturele instellingen het aanbod voor het komende seizoen. Kindercircus Okidoki verzorgt acrobatische acts en Valkenier Griffon demonstreert het vluchtspel met diverse roofvogels.


Op de zeepkist!

Op het terrein van Huis te Echten staat een literair podium. Een 'een zeepkist' om gedachten en ideeën te delen en te absorberen. Marga Kool, Jan Veenstra, Ria Westerhuis en anderen dragen voor uit eigen werk. Bezoekers met schrijfaspiraties en/of behoefte hun verhaal te delen met publiek, zijn ook welkom op de zeepkist.


De Bellemarkt

De Brink staat vol met kramen met houten speelgoed, sieraden en ambachtelijk gemaakte artikelen. Er zijn demonstraties rakustoken, kettingzagen en houtdraaien. Het  plaatselijke koor De Keizangers verzorgt optredens. Natuurlijk zijn 't Huus met de Belle, Galerie Freek Berends en Boekbindcentrum Hummel Hoeve in Echten ook geopend.


Zandsculpturen

Op het terrein van Huis te Echten ligt twintig kuub zand om zandkastelen mee te bouwen. Een zandspecialist gaat een zandsculptuur maken van het Huis te Echten en hij verzorgt ook workshops. Natuurlijk is er meer architectuur te bewonderen in het kader van Open Monumentendag. Een greep uit de opengestelde gebouwen: Molen De Zaandplatte in Ruinen, de Wieker Meule in De Wijk en Huis te Echten.

Wie meer wil weten, is welkom op www.drentseuitdag.nl en de wolden.nl voor het volledige programma.



Gemeente De Wolden