Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Valkenswaard, september 2010


---

POLITIEK in PRENT 2009

Om een bezoek aan het Nederlands Steendrukmuseum een extra dimensie te geven vinden er regelmatig wisselexposities plaats. In dit kader is van zaterdag 11 september t/m zondag 10 oktober de expositie POLITIEK IN PRENT 2009 te zien. De expositie is het resultaat van een samenwerking met de Stichting Pers en Prent (www.pers-en-prent.nl) en is mogelijk gemaakt door subsidies van het Rabobank Coöperatiefonds Valkenswaard en Waalre, de Gemeente Valkenswaard en het Eindhovens Dagblad.

162 satirische prenten
De expositie brengt het jaar 2009 op een unieke wijze in beeld. In totaal zijn 162 sublieme satirische prenten te bewonderen van de landelijk vermaarde tekenaars Argus, Joep Bertrams, Jos Collignon (winnaar Inktspotprijs 2009 met 'De ondergang van de DSB Bank'), Arend van Dam, Djanko, Farhad, Fokke & Sukke, Hajo, Tom Janssen, Paul Kusters (winnaar Junior Inktspotprijs 2009 met 'Namen en Adressen Pedo's on line'), Ien van Laanen, Marco Lap, Marijn, Len Munnik, Ruben L. Oppenheimer, Pluis, Bas van der Schot, Peter van Straaten, TRIK, Stefan Verwey, Nico Visscher, Mirjam Vissers, Berend Vonk, Willem, Siegfried Woldhek, Worstkeesscenario en de Belgische tekenaar ZAK.

Actuele thema's
Deze politiek tekenaars tonen de bezoeker met een scherpe pen, vol humor en satire het afgelopen jaar. Thema's die de revue passeren zijn o.a. de economische crisis, hoge bonussen, de ondergang van de DSB-bank, gedoe rond het koningshuis, de Mexicaanse griep, maar ook en de situatie in Iran. De meest getekende politicus is Geert Wilders, maar ook Wouter Bos, Balkenende en Obama zijn dankbaar doelwit van hun satire. Tevens is te koop een fraaie catalogus met al hun werk. Voor scholen is een algemene lesbrief over spotprenten voorhanden. Dit is een samenwerking met het spotprentenmuseum in De Markiezenhof te Bergen op Zoom.

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot het museum als de expositie "Politiek in Prent 2009'. In het Nederlands Steendrukmuseum maakt de bezoeker kennis met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis daarvan. Adres: CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Entree: 4 t/m 14 jaar E 2,50; 15 t/m 64 jaar, E 3,50 en 65+ E 3,00. Museumjaarkaart: gratis. Voor meer info: zie www.steendrukmuseum.nl

Noot voor de redactie /