Ingezonden persbericht



---


Persbericht

02 September 2010

Gratis verjaardagskalender voor Open Monumentendag in Sittard!
- Kalender verkrijgbaar bij VVV Limburg Winkel Sittard en het Euregionaal Historisch Centrum -

Open Monumentendag 2010 valt dit jaar op elf en twaalf september en heeft als thema "De smaak van de negentiende eeuw". Een eeuw met twee gezichten, dat van de technologische vernieuwingen van de industriële revolutie en dat van het terug grijpen naar vroegere bouwstijlen, die door elkaar werden gebruikt of in een nieuw jasje werden gestoken.

In de gemeente Sittard-Geleen zijn geen voorbeelden meer te vinden van de negentiende-eeuwse industriële revolutie. Met name de neogotiek kwam in onze streken wel tot grote bloei. Sittard kent twee prachtige voorbeelden van de neogotiek: de Basiliek (van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Jezus) aan de Oude Markt en het er tegenover gelegen Mariapark. In Einighausen, Geleen, Grevenbicht, Holtum, Limbricht, Munstergeleen en Papenhoven zijn echter ook nog pareltjes te vinden van de negentiende-eeuwse bouwsmaak.

Verjaardagskalender
Het gemeentelijk comité Open Monumentendag heeft er voor gekozen om deze panden samen te vatten in een verjaardagskalender, die gratis verkrijgbaar is bij de opengestelde monumenten, VVV Limburg Winkel Sittard en het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen. Er geldt wel dat er slechts één kalender per persoon verstrekt wordt. Op de kalender is bij elke maand een foto opgenomen van een negentiende-eeuws pand, een 'smaakvolle' advertentie uit een lokale krant van deze eeuw en een korte toelichtende tekst. De foto's in de kalender zijn van de hand van Janny Houben van het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen en de teksten werden geleverd door Ad Hoogenboom, Jean Knoors, Guus Janssen, Jolanda Janssen-Daniëls, Peter Schulpen en Harry Strijkers. De bijlage van dit persbericht bericht over de inhoud van de kalender.

Openstelling voor bezoekers
Diverse historische panden zijn op zaterdag 11 en zondag 12 september geopend. Daaronder in Geleen: het verenigingslokaal van de HV Geleen, de H.H. Marcellinus en Petruskerk en het voormalige café Bertha Franssen. In Grevenbicht de protestantse kerk en in Limbricht het kerkje en kasteel. In Schipperskerk de voormalige kerk en in Sittard het pomphuisje van Wielders, de Ophovenermolen, de Petruskerk, de Michielskerk en het Mariapark in de binnenstad. Op deze plaatsen en café Hollande op de Markt van Sittard is de kalender eveneens gratis te verkrijgen. Voor exacte informatie inzake de openingstijden van de diverse panden: zie de bijlage van dit bericht of de gemeentelijke webpagina (www.sittard-geleen.nl).

Meer informatie
Voor meer informatie en/of reserveringen betreffende de activiteiten omtrent Open Monumentendag kan contact opgenomen worden met de Afdeling Informatie & Reserveringen van VVV Zuid-Limburg (via de website www.vvvzuidlimburg.nl, email: info@vvvzuidlimburg.nl of 0900-555 9798 (E 1,- p.g.) of de VVV Limburg Winkels van VVV Zuid-Limburg. Tevens is informatie te verkrijgen bij de Nationale Open Monumentendag via de website www.openmonumentendag.nl.

***