Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Open Monumentendagen op Paleis Het Loo

Openstelling van de 19de-eeuwse Kunstzaal en Rookzaal

11 en 12 september 2010

Speciaal ter gelegenheid van de Open Monumentendagen stelt Paleis Het Loo op zaterdag 11 en zondag 12 september aanstaande eenmalig enkele zalen open die normaal gesloten zijn voor publiek. De zogenaamde 'Kunstzaal' en 'Rookzaal' in de Oostvleugel van het paleis zijn wat betreft bouwstijl en inrichting kenmerkend voor de 19de eeuw en sluiten daardoor goed aan bij het landelijke thema van de Open Monumentendagen, De smaak van de 19e eeuw.

In de oostelijke zijvleugel van Paleis Het Loo had koning Lodewijk Napoleon in 1806-1810 een Koninklijke schouwburgzaal gebouwd. Koning Willem III liet aan de tuinzijde hiervan een schouwburgfoyer bouwen en richtte deze in met een verzameling beelden en schilderijen van eigentijdse kunstenaars. De zaal, die de 'Kunstzaal' zou gaan heten, werd in 1875 door de Arnhemse architect L.H. Eberson gebouwd. Overeenkomstig de smaak van de 19de eeuw werd voor de ornamentiek teruggegrepen op historische voorbeelden, in dit geval de stijl die Daniel Marot rond 1700 in het paleis heeft toegepast. De door Johannes Stortenbeker geschilderde voorstellingen tonen beroemde Hollandse kunstenaars uit de 16de-18de eeuw, zoals Rembrandt, Jan Steen en bouwmeester Jacob van Campen. Op tien medaillons zijn schilders uit de eigen tijd weergegeven, zoals Pieneman en Rochussen, en werden ook dichters en componisten vereeuwigd. De Kunstzaal wordt tegenwoordig gebruikt als ontvangstzaal, de schouwburgzaal bestaat niet meer als zodanig. Aangrenzend kan men de 'Rookzaal' bezichtigen. Dit oorspronkelijke decormagazijn van de schouwburg werd in de tijd van prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, omgevormd tot 'Rook- en Biljartzaal'. Deze ruimte heeft ook een historiserende inrichting, teruggrijpend op de Hollandse Gouden Eeuw. De zaal, opgesierd met 19de-eeuwse schilderijen, buffetkasten en fraaie marmeren borstbeelden, doet tegenwoordig dienst als vergaderruimte.

De Kunstzaal en Rookzaal zijn op zaterdag 11 en zondag 12 september 2010 van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen. Entree via de ingang in de Oostelijke vleugel van het paleis. Voor bezichtiging van de rest van het paleis gelden reguliere entreetarieven.

Voor meer informatie zie ook: www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedweekapeldoorn.nl

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jr. en MK gratis. Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies Amersfoortseweg, 7313 AA.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo;

buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463


---- --