Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Open Monumentendag 2010

03-09-2010

`De smaak van de 19e eeuw' is het thema van de Open Monumentendag 2010. Het jaarlijkse culturele evenement heeft plaats op zaterdag 11 en zondag 12 september.

De negentiende eeuw is de eeuw van de `neostijlen'. Bouwstijlen uit vroegere eeuwen kregen een negentiende-eeuwse jas aan. Deze bouwstijlen vormen het thema van de Open Monumentendag. Een speciale themapublicatie is te bestellen.

Zoek

Handig is `Zoek Open Monumenten' . Hier kunt u per provincie en/of plaats zoeken naar een monument dat opengesteld is. Ook kunt u zien of er horeca aanwezig is en of het met een rolstoel toegankelijk is.

Het bezoekersaantal van de eerste Open Monumentendag in 1987 bedroeg 350.000. Tegenwoordig ligt het bezoekersaantal tussen de 800.000 en 900.000. Daarmee is de Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Jaarlijks gaan er tussen de 3.000 en 4.000 monumenten open. Bijna alle gemeenten - tussen de 80 en 90% - doen jaarlijks mee.

Rijksgebouwendienst

Natuurlijk zijn ook een groot aantal Rijksmonumenten te bezichtigen. Bij een aantal daarvan wordt dit jaar extra aandacht gegeven de Rijksgebouwendienst. Deze dienst vervult een belangrijke rol bij het onderhouden en beheren van monumenten.

Het gaat om onder andere de Ridderzaal in Den Haag, het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem, de tuinen van Paleis Soestdijk in Baarn, de ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid en Huis Nolet in Schiedam.

Meer informatie

* http://www.openmonumentendag.nl/