Ingezonden persbericht


Persbericht

Start Noord-Holland Biënnale 2010

Op zaterdag 11 september opent Rinske Kruisinga, gedeputeerde water en Europa van de provincie Noord-Holland, de beeldende kunstmanifestatie Noord-Holland Biënnale (NHBNL.10) in Bergen. Vanaf 12 september is NHBNL.10 open voor publiek. NHBNL.10 verkent de inrichting en identiteit van Noord-Holland vanuit het perspectief van de beeldende kunst.

Hoe willen we dat Noord-Holland er in de toekomst uitziet? Wordt het een 'wit' strand, een aaneenschakeling van bollenvelden of kan Noord-Holland nog uitgroeien tot een uitnodigende multiculturele achtertuin van de Randstad? Deze vragen komen aan bod tijdens NHBNL.10. Van 12 september t/m 17 oktober vinden tentoonstellingen en ontwerpateliers plaats in heel Noord-Holland, evenals debatten met alle betrokkenen over de toekomst en kwaliteit van de kust.

Internationaal bekende kunstenaars en schrijvers geven hun visie op het thema door speciaal voor deze Biënnale nieuw werk te produceren. In Bergen, Haarlem, Hoorn, Schermerhorn en Purmerend vinden bijzondere tentoonstellingen plaats die dieper ingaan op het thema van de NHBNL.10 zoals ruimtelijke opgaven, migratie en de identiteit van de kustplaatsen. Daarnaast worden door middel van de ontwerpateliers bewoners, ondernemers en bezoekers geprikkeld om hun mening te geven over de identiteit van de kustplaatsen. De resultaten zijn te bezichtigen in Castricum, Den Helder, IJmuiden en Zandvoort (zie voor toelichting op de tentoonstellingen en ontwerpateliers www.nhbnl.nl). Voor kinderen en jongeren is er het educatietraject 'Egwijk aan zee' dat bestaat uit prijsvragen en lesbrieven voor het basis- en voorgezet onderwijs (zie hiervoor www.nhbnl.nl/egwijk_aan_zee).

In de eerste week van NHBNL.10 vinden een debat en lezing plaats. Op 15 september is er een debat over de resultaten van het ontwerpatelier in Castricum, 'CityCamp Castricum'. Op 17 september vindt een lezing in Schermerhorn plaats, onder leiding van dr. Willem van der Ham. De lezing 'Scheppers van Nederland' vertelt het verhaal over het ontstaan van de Noord-Hollandse polders. Zie de bijlage voor een voorproefje van het programma van NHBNL.10 en kijk op www.nhbnl.nl voor nog meer activiteiten gedurende de Biënnale.

Achtergrond
NHBNL.10 is één van de activiteiten rondom het project 'Identiteit Kustplaatsen'. Hierbij staan diverse gemeenten aan de Noord-Hollandse kust stil bij hun toekomst. Wat maakt hen uniek en authentiek? En hoe kunnen ze de identiteit versterken in hun toekomstplannen en de kwaliteit verhogen? De provincie Noord-Holland ondersteunt de gemeenten bij dit culturele traject, omdat het versterken van de kustplaatsen van groot belang is voor de Noord-Hollandse economie en een sterke identiteit onze kust aantrekkelijker maakt voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers.

Noot aan de redactie (