Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 10-09-2010

CABARETIER JAN JAAP VAN DER WAL TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 11 september, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Vanaf vandaag heeft Opium een nieuw uitzendtijdstip, tussen 14.30 uur en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* In het Haagse Gemeentemuseum opent de laatste tentoonstelling waar de wereldberoemde kunstenares Louise Bourgeois persoonlijk bij betrokken was. Zij overleed dit voorjaar op 98-jarige leeftijd. Directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel vertelt hoe haar werk de confrontatie aangaat met dat van de Poolse kunstenaar Hans Bellmer. Zowel Bourgeois als Bellmer hadden in hun kinderjaren een moeizame relatie met hun dominante vader. Dit heeft hun werk sterk beïnvloed.


* Cabaretier Jan Jaap van der Wal gaat een bijzondere combinatie aan met het orkest Rosa Ensemble uit Utrecht. Binnenkort gaat de muziektheatervoorstelling 'De Kellner en de Levenden' in première, naar het gelijknamige boek van Simon Vestdijk. Een groep reizigers wordt geconfronteerd met het laatste oordeel. Het leven van zes flatbewoners wordt onder de loep genomen. Wat hebben zij van hun leven gemaakt?


* In de rubriek 'De 80 seconden van...' dichter Gijs ter Haar.


* Livemuziek van Ernst Jansz, één van de oprichters en boegbeelden van Doe Maar. Na het uit elkaar gaan van Doe Maar is Ernst gestart met verschillende soloprojecten.


* Om zijn passie voor literatuur te delen, ondernam Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum, een literaire roadtrip die hij vastlegde in woord en beeld. Dertig dagen was Meinderts onderweg om een witte roos te leggen op de graven van honderd schrijvers, waaronder Meinderts Marten Toonder, Jacob Israël de Haan, Jan Wolkers en Anna Bijns. Het verslag is te zien op de tentoonstelling 'Een literaire roadtrip' in het Letterkundig Museum.


* 'Nu is het kleine paardje moe'. Zo sprak de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski tijdens een optreden, op het hoogtepunt van zijn roem. Daarna zou hij 31 jaren niet dansen en niet spreken. Arthur Japin schreef er een roman over, getiteld 'Vaslav'.


* Bert van der Veer bespreekt de nieuwe tv-programma's.


* De Virtuele Vitrine van Hans Dorrestijn.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.

Verrijk je wereld AVRO


---



Algemene omroepvereniging AVRO