Rijksgebouwendienst


Consolidatie ruïne van Brederode van start

dinsdag, 24 augustus 2010

De ruïne van Brederode moet een ruïne blijven, maar ook niet verder afbrokkelen. Daarom zullen er tot en met 2013 werkzaamheden plaatsvinden om het verval van de ruïne tegen te gaan. Het consolidatieproject wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid en begeleiding van de Rijksgebouwendienst. Op zaterdag 11 september 2010 geeft programmadirecteur Monumenten J. Eikelboom van de Rijksgebouwendienst het officiële startsein voor de consolidatiewerkzaamheden.

De Ruïne van Brederode bestaat uit de overblijfselen van het kasteel Brederode bij het Noord-Hollandse Sanpoort-Zuid. Het kasteel is waarschijnlijk al aan het einde van de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van de eerste heren van Brederode, afstammelingen van het geslacht Teylingen. Na een eerste volledige verwoesting in 1351 en een gedeeltelijke in 1426 is het noordelijk deel van kasteel hersteld, maar toen de Spanjaarden het in 1573 opnieuw vernielden, werd het verlaten en raakte het geleidelijk in verval. In 1862 is de ruïne ontdaan van de laag stuifzand die het bouwwerk eeuwenlang beschermd heeft. Sindsdien staat de ruïne bekend als De Ruïne van Brederode.

Door het gebruik van speciale technieken bij de consolidatie zal het monument voortaan beter bestand zijn tegen de invloeden van het klimaat. De ingrepen zullen geen invloed hebben op de huidige verschijningsvorm van de ruïne. Voorafgaand aan de consolidatiewerkzaamheden heeft uitgebreid technisch en wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden, waarbij onder andere een onderzoeksbureau gelieerd aan de Technische Universiteit van Delft betrokken was.

Jaarlijks wordt de ruïne door zo'n 20.000 belangstellenden bezocht. Tijdens de consolidatie zal de Rijksgebouwendienst het publiek uitgebreid informeren over het doel en de bijzondere aard van de werkzaamheden. Bezoekers worden geïnformeerd via verschillende kanalen, zoals de website www.ruinevanbrederode.info en verschillende soorten informatieborden ter plekke. Centraal in deze informatie staan de onderwerpen:

- verschillende vormen van verval en erosie
- gebruikte technieken om het verval te remmen
- ontzien en bescherming van de natuur tijdens de werkzaamheden. Dit informatiemodel is in opdracht van De Rijksgebouwendienst ontwikkeld door Cultureel Erfgoed Noord-Holland

Programma
10.00 uur Ontvangst genodigden
Na het welkomstwoord door mw. E. den Hartog, directeur Kastelenstichting Holland en Zeeland, zullen betrokken organisaties hun rol in dit consolidatieproject toelichten:

-Rijksgebouwendienst, J. Eikelboom, programma directeur Monumenten
-Cultureel Erfgoed Noord-Holland, R. Berends, algemeen directeur
-Rijksdienst Cultureel Erfgoed, M. van Hunen, senior onderzoeker Instandhoudingstechnologie
10.30 uur Officiële handeling "start consolidatie" met medewerking van expertteam historische metselwerken.
Met de start van de consolidatie gaat ook het driejarige publieksinformatie project `Een kwestie van Doen en Laten" van start.

Aansluitend aan het officiële deel zal de ruïne, in het kader van de Open Monumentendag, van 13.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek. Deze openstelling staat niet in de plaatselijke Open Monumentenkrant.
De Open Monumentendagen zijn bedoeld om de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.
---