Gemeente Spijkenisse


Gemaal De Leeuw van Putten open tijdens Monumentendag

26 augustus 2010

Gemaal De Leeuw van Putten

Waterschap Hollandse Delta opent tijdens Open Monumerntedag op zaterdag 11 september 2010 het gemaal De Leeuw van Putten voor publiek.

Medewerkers van het waterschap geven daar uitgebreid informatie over de werking van het gemaal aan het Noordeinde 93 en het werk van het waterschap.

In het gemaal is de pompruimte open voor publiek en wordt via een maquette getoond hoe een watersysteem werkt. Uiteraard is algemene informatie beschikbaar over de taken van het waterschap.

Ook de dijkwachtorganisatie is aanwezig. Dit onderdeel van het waterschap bestaat uit ruim 550 vrijwilligers. Zij inspecteren bij slecht weer alle dijken die dit eiland omringen en kijken of ze nog veilig zijn. Dit doen ze om te voorkomen dat ze doorbreken of beschadigd worden. Voor deze verantwoordelijke taak zoekt het waterschap altijd extra vrijwilligers. In het gemaal kunt u deze dag meer informatie krijgen en zich aanmelden. Aanmelden kan ook via www.wshd.nl/dijkbewaking.

Thema van de open monumentendag is 'de smaak van de 19e eeuw'. De Werkgroep Monumenten Spijkenisse presenteert in het gemaal De Leeuw van Putten, dat in 1881 gebouwd is, een interessante expositie over de bouw en de geschiedenis van het oorspronkelijke stoomgemaal tot nu.

De fluisterboot, die altijd al vanaf het gemaal vertrekt, biedt op 11 september 2010 4 afvaarten met een kortere route. Drie daarvan worden begeleid door Walter Diederiks met 19e eeuwse poëzie. Reserveren hiervoor is noodzakelijk via telefoonnummer: (0181) 62 51 53.

De gehele Open Monumentendag wordt omlijst door muziek 'Stemmen uit Spijkenisse'. Om 15.15 uur treedt in het gemaal Duo Cajon op met flamencodans en -muziek.

Interne links


* Ganzenbordspel nieuwe stijl over de 19e eeuw in Spijkenisse en Hekelingen

* Monumentendag 2010 in teken van 19e eeuw
* Op zoek naar foto's en verhalen uit de 19e eeuw
* Open Monumentendag

* Spijkenisse en Hekelingen in de 19e eeuw
* Theater de Stoep agenda 08 tot en met 14 september 2010