Gemeente Berkelland

Monumentendag in Berkelland op 11 en 12 september

`Smaakvolle' Monumentendag in Berkelland op 11 en 12 september

Oale Schole in Noordijk 002
De Oale Schole in Noordijk is twee dagen lang het epicentrum

De Monumentendag heeft dit jaar landelijk als thema `de smaak van de 19e eeuw'. Op diverse plaatsen in Berkelland haken oudheidkundige verenigingen, musea en molens hier op in. Het grootste deel van de activiteiten en openstellingen speelt zich af op zaterdag 11 september. Maar in Noordijk strekt het programma zich uit tot en met zondag 12 september. De vrijwilligers van de Oale Schole zetten zich jaarlijks meer dan normaal in om invulling te geven aan de Open Monumentendag. Dat was voor de gezamenlijke historische kringen reden om dit jaar Noordijk aan te wijzen als centraal punt in de Berkellandse Monumentendag.

De Oale Schole in Noordijk is twee dagen lang het epicentrum van wat Berkelland op monumentengebied biedt. Daarmee illustreert de kern tegelijk dat het bij historisch en cultureel erfgoed om meer draait dan om oude gebouwen. Het zijn vooral de mensen en het leven die door de tijd monumenten fleur geven. In Beltrum wordt dat in de Mariakerk geïllustreerd. Deze kerk werd begin twintigste eeuw architectonisch drastisch gemoderniseerd, maar tegen het eind van het karwei werd een typisch negentiende eeuwse kunstenaar - Franciscus Bachg - ingehuurd om er wandschilderingen in te maken.

omd-logo

Archeologische waardenkaart
De gemeente Berkelland grijpt Open Monumentendag aan om de archeologische waardenkaart voor dit gebied te presenteren. Dat gebeurt in een stand in De Oale Schole in Noordijk. `Smaak' wordt - al dan niet zuiver negentiende eeuws - in Noordijk, Neede, Borculo, Geesteren, Gelselaar, Eibergen, Rekken, Beltrum en Ruurlo heel uiteenlopend uitgelegd: van beeldend in Beltrum tot het zoet, zuur, zout en bitter op de tong in Noordijk. In Rekken wordt in particulier museum `De sfeer van weleer' getoond hoe onder meer veranderende smaak van invloed was op het gaan en komen van gebruiksvoorwerpen en kleding.

Gevel- en stiepeltekens
In Eibergen is op Open Monumentendag voor het laatst de tentoonstelling over gevel- en stiepeltekens te zien. Bewoners van boerderijen lieten daarmee eeuwenlang zien wie ze waren. Het is juist dát aspect van de cultuurhistorie waarvan de Borculose meester Hendrik Willem Heuvel zag dat het onder invloed van de industriële revolutie en modernisering in de landbouw oploste. Heuvels' vrienden redden in de vorm van De Lebbenbrugge een compleet monument dat als museum die historie blijvend zou laten zien. Ook op Open Monumentendag.

preuverieje

10.00-17.00 uur
Open Monumentendag: zaterdag 11 en zondag 12 september. Op de meeste plaatsen in Berkelland zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur in Noordijk ook zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Volgende week wordt een overzicht gepresenteerd van wat in het kader van Open Monumentendag in de diverse kernen precies te zien en te doen is.