Gemeente Wageningen


Open Monumentendag in teken van beelden bij hun gebouwen

Vrouwe Justitia in levende lijve zien, Wageningse kunst bewonderen en de kerktoren beklimmen? Het kan allemaal op zaterdag 11 september. Traditiegetrouw is het dan Open Monumentendag. Dit jaar is het Wageningse thema: beelden bij hun gebouwen. Een mooi moment om dit deel van ons cultureel erfgoed in de schijnwerpers te zetten.

Om 11 uur vindt de officiële opening plaats in Museum de Casteelse Poort. Wethouder Michiel Uitdehaag en WUR-bestuurder Tijs Breukink ontvangen dan uit handen van de voorzitter van Comité Open Monumentendag Jean Gardeniers de publicatie `Gebonden verbeelding. Wageningse beelden bij hun gebouwen'. Deze uitgave van het Comité beschrijft en toont 27 Wageningse beeldhouwwerken die op, aan of bij een gebouw zijn geplaatst.

Museum De Casteelse Poort is vervolgens vanaf 11:30 uur geopend voor publiek. Tal van Wageningse kunstenaars tonen daar werk geïnspireerd op het thema Wageningse beelden bij hun gebouwen. De bijdragen zijn afkomstig van het Kunstenaars Kontakt Wageningen, Het Gelders Palet en de Camera Club Wageningen.

Intekenen voor de bezichtiging van de kerktoren kan bij een speciaal voor Open Monumentendag ingerichte kraam op de markt. Hier kan men ook de publicatie `Gebonden verbeelding. Wageningse beelden bij hun gebouwen' kopen. Vanaf zaterdag 11 september is dit boek te koop voor EUR 9,90 euro bij Boekhandel Kniphorst en Museum de Casteelse Poort.

Behalve de kerktoren zijn er verscheidene andere monumenten die hun deuren wagenwijd open zetten voor publiek. Zo kan men het Schip van Blaauw en het voormalige pand van Microbiologie op de Wageningse Berg bezoeken, maar ook het logegebouw van de Vrijmetselaren aan de Niemeijerstraat en Villa Over-Engh aan de Churchillweg zijn dan vrij toegankelijk.

Zie ook: www.openmonumentendag.nl