Publiek helpt paleontologen zoeken naar fossielen 11 en 12 september

02/09/2010 14:52

Museum Naturalis

Voor het eerst gaan paleontologen op zoek naar fossielen in nieuw zand dat op de Tweede Maasvlakte wordt opgespoten door Havenbedrijf Rotterdam. Op 11 en 12 september kan het publiek de onderzoekers helpen en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. 15 zakken met elk 1 m3 aan zand en schelpen uit de Tweede Maasvlakte worden in dat weekend gesorteerd op de binnenplaats van museum Naturalis. "Het is vrijwel zeker dat het materiaal fossielen bevat", zegt Natasja den Ouden, projectleider en paleontoloog. "We verwachten resten te vinden van 50.000 tot 1 miljoen jaar oud. Toen leefden er otters, mammoeten en zelfs Neanderthalers op de steppe die nu de bodem van de Noordzee is."

Het is voor het eerst dat NCB Naturalis publiek actief betrekt bij wetenschappelijk onderzoek. Het uitzoeken en sorteren gebeurt dan ook onder toeziend oog van vrijwilligers van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Universiteit Leiden faculteit Archeologie, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ), Werkgroep tertiair en Kwartair Geologie (WTKG) en NCB Naturalis.

Dit project is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen bovengenoemde partijen met Havenbedrijf Rotterdam, aannemer PUMA,TNO/NITG, Cerpolex/Mammuthus en BOOR.

Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar die willen meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek en zelf een bijzondere ontdekking willen doen, zijn welkom op zaterdag 11 en zondag 12 september vanaf 10.30 uur. Meezoeken is gratis. Volg vanaf de entree van Naturalis de wegwijzers naar 'Help de onderzoeker'.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.naturalis.nl