Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier


Open Monumentendagen: twee drama's in het Noorderpolderhuis

Publicatiedatum : 2 september 2010

`De smaak van de 19e eeuw', dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen. Daarom opent het hoogheemraadschap op zaterdag 11 en zondag 12 september de deur van het Noorderpolderhuis bij Schermerhorn. In de herenkamer waan je je al in de 19e eeuw. Bovendien is er een mini-tentoonstelling te zien over twee drama's uit die tijd.

`Den dood in den aderen'

Hoofdrolspeler is Daniël Carel de Dieu Fontein Verschuir, een voorname adellijke Alkmaarse bestuurder. Hij was vanaf 1837 tot zijn dood in 1874 dijkgraaf van de Schermer. Daniël Carel huwde in 1835 met de beeldschone freule Henriëtta van Tets. Een jaar later werd het eerste kind geboren, een dochtertje. Weer twee jaar later volgde een zoon. Die overleed helaas binnen zes maanden. Toen had Henriëtta zelf ook `den dood in den aderen'. Zij leed aan tering of tuberculose, een zeer gevaarlijke longziekte. Het einde kwam tijdens een kuur in Duitsland op 30 juni 1839. Zij werd slechts 25 jaar oud. Tot overmaat van ramp overleed het ziekelijke dochtertje in 1849. Daniël Carel bleef alleen achter, maar hertrouwde in 1851 en kreeg daarna nog vijf kinderen.

Gebroken glas

Het gebroken glas van dijkgraaf Petrus de Sonnaville Als dijkgraaf van de Schermer overkwam Daniël Carel een ongeluk dat hem zeker nog lang heeft geheugd. In 1841 brak hij de kristallen bokaal van zijn voorganger Petrus de Sonnaville. Deze beker was in lijn met een oude traditie in 1823 door De Sonnaville aan de polder geschonken. Om het goed te maken, deed Daniël Carel een onbreekbare zilveren beker cadeau. In een inscriptie achterop dit bekertje is het verhaal van de pech vastgelegd.

In de herenkamer hangen portretten van dijkgraaf Daniël Carel, zijn ongelukkige eerste echtgenote en Petrus de Sonnaville aan de muur. Ook de zilveren beker en het met krammetjes gerepareerde glas zijn te zien. Stuk voor stuk stille getuigen van een groot en een klein drama uit de 19e eeuw. Papieren uit het familie-archief van de ongelukkige dijkgraaf completeren het beeld.

Het Noorderpolderhuis, gelegen aan de Molendijk 11 te Schermerhorn, is op zaterdag 11 en zondag 12 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tevens geopend is het op 200 meter afstand gelegen Museumgemaal Wilhelmina met een expositie over bezoeken van leden van het Oranjehuis aan de Schermer. De entree is gratis.