Gemeente Dongen

Open Monumentendag 11 september 2010

Publicatiedatum: 23-8-2010

Open Monumentendag 2010 komt weer in zicht. Zaterdag 11 september staat in het teken van het thema 'De smaak van de 19e eeuw'. Heemkundekring de Heerlyckeit Dongen bereidt in samenwerking met de gemeente Dongen een prachtig programma voor. U kunt hier alvast in grote lijnen lezen wat er dit jaar georganiseerd wordt. Eind augustus komt er meer informatie beschikbaar over bijvoorbeeld de routes en de openstellingen.

Het thema 'De smaak van de 19e eeuw' geeft voldoende inspiratie om in Dongen weer een uitdagende Open Monumentendag te organiseren. Het thema nodigt ook uit om in te gaan op de smaak op het gebied van mode, voeding, muziek en interieur in de 19e eeuw. Op diverse locaties in Dongen kunt u zien wat de 19e eeuw in Dongen voor sporen heeft achter gelaten. U kunt dit zien aan de panden, het straatmeubilair, maar zelfs ook proeven, ruiken en horen.

Hoedenatelier
Ooit was in de Kardinaal van Rossumstraat 51 een hoedenatelier gevestigd. Tijdens Open Monumentdag herleven de oude tijden weer in het pand. In het voormalige hoedenatelier zit voor deze gelegenheid een echte hoedenmaakster die u alles over het hoedenmaken van vroeger en nu vertelt. Daarnaast kun u hier een mini-expositie verwachten over mode in de 19e eeuw. Dit is slechts één van de vele openstellingen.

Boekje
Er verschijnt dit jaar een themaboekje. Daarin geven we op speelse wijze, door middel van zogenaamde recepten, aan waar in Dongen aan huizen de 19e eeuwse invloeden nog duidelijk te herkennen zijn. Er is aandacht voor de details, de smaakmakers van een pand. Met dit boekje in de hand kunt u alle openstellingen van 11 september aanstaande bezoeken.

Monumentenlezing
Daarnaast kunt u alvast dinsdag 7 september in uw agenda noteren. We houden dan onze traditionele monumentenlezing. Ieder jaar geven we verdieping aan het thema door in de week voorafgaand aan de Open Monumentendag een inhoudelijke lezing te organiseren. Dit jaar wordt in de kapel van de zusters Franciscanessen een dvd met mondelinge toelichting vertoond over het leven van de zusters en de inrichting van de kapel. Aanvang 20.00 uur in de kapel van de zusters.