Gemeente Dongen

Open Monumentendag 11 september 2010

Publicatiedatum: 31-8-2010

Zaterdag 11 september is het weer Open Monumentendag. Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen en de gemeente hebben het landelijke thema De smaak van de 19e eeuw letterlijk en figuurlijk opgepakt. Er is een smaakvolle route samengesteld langs 19e eeuwse panden in Dongen. Om 10.30 uur geeft wethouder Joop Velthoven het startschot bij de Oude Kerk in de Kerkstraat. Van 11.00 uur tot 16.00 uur zijn alle panden te bezoeken.

U kunt de volgende panden bezoeken:

De muur van het kerkhof van de Oude Kerk in de Kerkstraat. Hier zijn steenhouwers bezig met het plaatsen van een nieuwe lijst aan de muur.

Kerkstraat 41: hier wordt u over het terrein en door het pand heen rondgeleid. U krijgt amuses voorgeschoteld over de 19e eeuwse details van dit pand. Terwijl u proeft van een boekweitpannenkoek kunt u luisteren naar 19e eeuwse muziek.

Kardinaal van Rossumstraat 51: er is bijzondere aandacht voor mode. In de pand was ooit een hoedenatelier gevestigd. Het is tijdelijk in ere hersteld.

Kardinaal van Rossumstraat 13: achter in de tuin is een put te zien. De put is gemetseld uit ijsselsteentjes en ondergronds bijna 3,5 meter in doorsnede. Het vermoeden bestaat dat deze put de leverancier was van een belangrijke grondstof voor het bier van brouwer Van Son.

Gasthuistraat 19: gebouwd als fabrikantenwoning voor brouwer Van Son. De brouwerij was hier ook gevestigd.

Gasthuistraat 7: hier staat de voordeur open en kunt u een kijkje nemen in de trappenhal en de kamer en suite.

Hoge Ham 124: hier krijgt u het verhaal te horen van de villa en zijn belangrijkste bewoner: dn Bresser.

Boekje
Ter gelegenheid van deze Monumentendag geeft de heemkundekring een prachtig boekje uit over de details van 19e eeuwse panden in Dongen. De 19e eeuw was voor veel zaken een kantelmoment, de industrialisatie kwam op gang en dat betekende ook nieuwe technieken en materialen in de bouwkunst. De komst van gietijzer bijvoorbeeld in deze eeuw leidde tot nieuwe toepassingen aan de huizen, die nog steeds zichtbaar zijn. In het boekje legt Ranko Hamelinck u dit aan de hand van recepten uit. U kunt het boekje op 11 september bij bovenstaande adressen kopen. Laat het u smaken!

Proef de 19e eeuw op 11 september.

Het voorgerecht:
Jaarlijkse monumentenlezing op 7 september

Traditiegetrouw verzorgt Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen voorafgaand aan Monumentendag een lezing. In de kapel van de zusters Franciscanessen aan de Hoge Ham 25 wordt een documentaire over de zusters vertoond. Aanleiding voor het maken van deze documentaire (samenwerking van Peter Visser, Pieter den Boer en Kees van der Wee) is het 200-jarig bestaan van de zusters geweest. De dvd schetst een beeld van het klooster aan de Hoge Ham, de ingrijpende veranderingen in het moederhuis en de derde eeuw van de zusters in Dongen en Indonesië. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij de kunstwerken in de kapel. Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.