Gemeente Midden-Delfland

Programma Open Monumentendag 2010 in Midden-Delfland

Op zaterdag 11 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema âDe smaak van de 19e eeuwâ wordt door Midden-Delfland opgepakt door de tuinbouw centraal te stellen. Samen met veel partijen is een programma opgesteld dat niet alleen voor de eigen inwoners interessant is, maar ook voor bezoekers vanuit de Rotterdamse en Haagse regio.

Het centrale programma van Open Monumentendag begint in Midden-Delfland om 10.30 uur met de officiële opening door wethouder Cultuur Tineke van Nimwegen in de RK Kerk in Maasland. Na een toespraak opent zij de tentoonstelling van kerkelijk zilverwerk in de kerk.

Aansluitend fietst zij de hele dag door Midden-Delfland, brengt een bezoek aan opengestelde monumenten en doet mee aan activiteiten van het progamma. Wie mee wil fietsen met de wethouder kan aansluiten tijdens de opening van Monumentendag in Maasland, of later op de dag tijdens de fietstocht.

Ook de andere Midden-Delflandse collegeleden zijn actief tijdens deze Open Monumentendag. Zo neemt burgemeester Arnoud Rodenburg de honneurs waar tijdens de kunstlunch in Schipluiden, terwijl wethouder Leefomgeving Ageeth van den Heuvel bij de start van de fietstocht langs monumentale bomen aanwezig is. Wethouder Midden-Delflandbeleid Christiaan van der Kamp fietst vanaf de bibliotheek in Den Hoorn mee met de Midden-Delflandse Monumentenfietstocht langs historische plekken die verwant zijn aan de tuinbouw van Den Hoorn.

Verder zijn de musea in Maasland (De Schilpen) en Schipluiden (Het Tramstation) geopend, zijn kerken en verschillende monumentale panden opengesteld, kunnen bezoekers deelnemen aan een historische wandeling in Schipluiden en twee historische fietstochten, en een bezoek brengen aan Op Hodenpijl en druivenkwekerij Nieuw Tuinzight.

Wethouder Van Nimwegen hoopt op veel bezoekers: âDe Open Monumentendag is een etalage voor ons Midden-Delflandse erfgoed waar zoveel mogelijk mensen van mogen en kunnen genieten.â
Kindermonumentendag

Voorafgaand aan Monumentendag 2010 op 11 september, wordt in Midden-Delfland â inmiddels alweer voor de derde keer â Kindermonumentendag gehouden.
De groepen 7/8 van de basisscholen brengen op vrijdag 10 september een bezoek aan een tomatenkwekerij, een druivenkwekerij of een moestuin. De kinderen krijgen een rondleiding, waarbij wordt verteld over de ontwikkeling van de tuinbouw in de 19e eeuw in onze regio. Ook op de scholen is er voorafgaand aan de 10e tijdens de lessen veel aandacht voor monumenten, en het landelijke thema âde Smaak van de Negentiende eeuwâ.

Het volledige programma van Monumentendag 2010 in Midden-Delfland is te vinden op de website www.middendelfland.nlÂ
Â