Gemeente Papendrecht

Programma Open Monumentendag Papendrecht 11 september 2010

Programma Open Monumentendag Papendrecht
zaterdag 11 september 2010 10.30 - 15.30 uur
(wijzigingen voorbehouden)

Thema: De smaak van vroeger

10.30 uur Opening door wethouder Herman Nieuwstraten en barbier.

10.45 - 15.30 Muzikale optredens verzorgd door Anneke den Breeker-Schijvens.

De muzikale omlijsting van de Open Monumentendag wordt verzorgd door muziekpraktijk Anneke den Breeker-Schijvens. Zij heeft een muziekpraktijk voor piano & zang in Papendrecht. Zij zal gedurende de dag verschillende van haar talenten laten optreden (jong & oud). Er is een compilatie samengesteld van verschillende genres, musical, jazz, en piano.

10.30 Ganzenhoedsters begeleiden winkelend publiek vanaf winkelcentrum De Meent naar de Muziektent in de Kazernestraat.

10.30-15.30 Gevarieerde markt rondom de Kazernestraat met veel demonstraties van oude ambachten, proeverijen en andere activiteiten:

o Manden vlechten
o Mobiele palingrokerij: kom proeven van de geurige, vers gerookte paling
o Imker: bewonder de bijen én de honing van dichtbij o Nettenboeten: de nettenbreier laat zien hoe vroeger visnetten werden gemaakt en gerepareerd. Probeer ook zelf een visnet te breien! De nettenbreier helpt u graag.
o Houtsnijden: zie hoe onder de vaardige handen van de houtsnijder de prachtigste houtsnijwerken tot stand komen.
o Mosterd maken: de mosterdmaker maakt ouderwets lekkere mosterd op ambachtelijke wijze.
o Tingieten
o Etsen
o Glasbrander: maakt ook de mooiste kralen van glas. Probeer het zelf! o Kom proeven van `vergeten groenten'. Restaurant De Pepermolen heeft zich verdiept in ouderwetse stamppotten.
o Landwinkel: verkoop van de `vergeten groenten'. o Lekker kopje koffie? Restaurant De Pepermolen heeft ouderwets gebak o Boekhandel De Gruyter verkoopt de prachtigste historische boeken en oud-hollands speelgoed
o Zalm stond vroeger vaak op het papendrechts menu. Wijnhuis De Paap verkoopt zalm, forel, eendenborst ouderwets gedroogde worsten. o Genealogie: typ uw naam in en ontdek of uw stamboom in Papendrecht begint
o Marktkraam met archeologische spullen uit Papendrecht. Kom raden wat het is en win een leuke bon voor het nieuwe theater! o Boogschieten voor jong en oud, verzorgd door Alex en Daphne Verlek.

De dag door staat een huifkar klaar. Voor slechts twee euro maak je een bijzondere huifkartocht door het centrum van Papendrecht.

Fiets of wandel door Papendrecht en Alblasserdam. De routes liggen voor u klaar bij de Gemeentekraam. De eerste 100 mensen krijgen een lunch mee voor onderweg! Om 11.30 uur start een fietstocht onder leiding van een gids. Na de fietstocht: even uitrusten in de Horecahoek en genieten van de muziek.

Puzzeltocht voor de kids.

Horecahoek verzorgd door Restaurant De Pepermolen: o Koffie/thee met Oudhollands gebak
o Frisdrank, biertap en wijn van Wijnhuis De Paap.