Ingezonden persbericht


Persbericht - 6 september 2010
Raul Ortega Ayala 'Living Remains'
tentoonstelling en performance

'The Last Supper' tijdens de Haagse Museumnacht

12 september t/m 7 november 2010
Opening: za 11 september 2010, 17 uur - performance 'Melting Pots' Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag

Stroom Den Haag presenteert met 'Living Remains' de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Mexicaanse kunstenaar Raul Ortega Ayala. De presentatie maakt deel uit van het 'Foodprint' programma. Via performances, videowerken, teksten en objecten onderzoekt Raul Ortega Ayala het thema voedsel. Daarbij wordt verder gekeken dan de functie van voedsel als energiebron voor ons lichaam. De aandacht gaat juist uit naar de rol die voedsel speelt in onze dagelijkse handelingen en rituelen, in religieuze, ethische of esthetische waardesystemen.

Nu te zien bij Stroom Den Haag

'Ondertussen: Melle de Boer'
t/m 25 september 2010

Op de dag van de opening (9/11) vindt de performance 'Melting Pots' plaats. Raul Ortega Ayala serveert een replica van het buffet zoals dat vroeger in het beroemde restaurant 'Windows on the World' van de Twin Towers in New York werd opgediend. De gebruikte pannen en schalen zijn gemaakt van gerecycled metaal afkomstig uit de resten van de ingestorte torens, waarmee de paradoxale weg wordt blootgelegd, die het puin van het World Trade Center heeft afgelegd. De restanten van deze performance en die van 'The Last Supper' die afgelopen zaterdag bij Stroom plaats heeft gevonden, blijven achter in de tentoonstellingsruimte, waar ze tijdens de presentatie langzaam zullen 'ontbinden'.

Raul Ortega Ayala (1973, Mexico) volgde zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Glasgow School of Arts en aan Hunter College in New York. Tevens studeerde hij filosofie en beeldende kunst aan de National Autonomous University of Mexico. In zijn praktijk gaat Ortega Ayala te werk als een etnograaf. Hij hanteert de methode van 'participerende observatie', waarbij hij zich onderdompelt in alledaagse werkomgevingen, zoals tuinieren, koken, het kantoorleven of de wereld van de statistiek. Vervolgens gebruikt hij zijn ervaringen en materialen om een serie werken te maken, die hij 'souvenirs' noemt. Voedsel is een steeds terugkerend thema in zijn werk. Raul Ortega Ayala wordt vertegenwoordigd door Rokeby, Londen.

Rondleidingen:
Er zijn gratis rondleidingen op zondag 26 september, 10 en 31 oktober om 15 uur.

Met dank aan: Mondriaan Stichting en de Mexicaanse Ambassade in Nederland.

De tentoonstelling 'Living Remains' wordt begeleid door een uitgebreid programma van Foodprint-activiteiten. Raadpleeg de Stroom website of het Foodprint weblog voor meer informatie.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht